Šveđani pustili u prodaju osobnu letjelicu za svakoga: "Cilj nam je omogućiti da bilo tko može biti pilot"

Start-up tvrtka iz Švedske razvila je osobnu električnu letjelicu za koju tvrde da svatko s njom može upravljati. Letjelica se zove Jetson One, a njezina cijena je u rangu, primjerice, Teslina Modela S.

Branimir Vorša | 25.10.2021. / 14:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tijekom listopada švedska start-up tvrtka lansirala je svoju električnu letjelicu sa sposobnošću vertikalnog polijetanja i slijetanja (eVTOL). Svoj prvi prototip te letjelice Šveđani su prikazali još 2018. godine, no sad je spremna za isporuku kupcima.

Naša misija je let učiniti dostupnim svima. Jetson One je električni helikopter koji možete imati i letjeti njime. Naša namjera bila je svakog učiniti pilotom, rekao je suosnivač Jetsona Peter Ternstrom.

Jetson One je jednosjed čija je maksimalna brzina 101 kilometar na sat, zahvaljujući njegovu laganom alumijsko-karbonskom okviru i motoru snage 118 konjskih snaga.

Jetson je već rasprodao letjelice za iduću godinu, a proizveli su ih zasad tek 12, no za 2023. godinu su im ostala još tri slobodna mjesta za narudžbe. Rezervacije koštaju 22.000 dolara, a jednom kad letjelica i bude dostavljena na adresu naručitelja, dolazi u polusloženom stanju, a ostatak se sklapa kod kuće, uz odgovarajući priručnik, naravno.

Puna cijena Jetson Onea je 92.000 dolara.

Letjelica je dobila naziv po crtiću The Jetsons iz 60-ih godina proteklog stoljeća, u kojem ulogu protagonista ima futuristička fiktivna obitelj.

Ipak, letjelica je više namijenjena za zabavu nego kao ozbiljno transportno sredstvo jer joj je maksimalni dolet tek 24 kilometra.

Dužina letjelice jest 2,84 metra, širina je 2,41 metar, a visina tek 1,04 metra.

Riječ je o oktokopteru, s po dva rotora na svakom kraku, dok se krakovi mogu preklopiti kad letjelica nije u uporabi.

U SAD-u se, primjerice, za upravljanje ovom letjelicom ne mora imati pilotska dozvola jer ona spada u kategoriju ultralakih letjelica, naglašavaju iz Jetsona, jasno aludirajući na to gdje vide svoje primarno tržište.

Letjelicom se upravlja pomoći poluge gasa, joysticka te jedne pedale, a u kokpitu se nalazi i računalo koje letjelicu drži stabilnom tijekom leta te koje pazi na prepreke na tlu.

Iako ima mali dolet, ta se letjelica može popeti na maksimalno 1500 metara visine, no u prezentacijskom videu pilot ju je držao posve blizu tla tijekom leta. Naime, s obzirom na to da joj vrijeme leta traje otprilike 15 minuta, let na velike visine vrlo lako bi se mogao pretvoriti u utrku s vremenom.

Računalo letjelice omogućuje i da ona lebdi na mjestu ili da nježno sleti na tlo ako pilot makne ruke s upravljača, no nema padobransku zaštitu u slučaju da joj na visini nestane struje ili da joj katastrofalno zakaže motor.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti