Svi su biznisi stali, a njima posao cvjeta: Ovi dečki u Novskoj stvaraju hrvatsku silicijsku dolinu

I dok je koronavirus zaustavio mnoge biznise, industrija videoigara u Hrvatskoj nezaustavljivo raste.

R. S./Ivan Forjan | 29.06.2020. / 08:05

Galerija

U Novskoj je dovršen jedan od najmodernijih gaming studija, u koji gameri mogu doći i testirati svoje proizvode. Ponuda već imaju iz cijelog svijeta.

Ovdje u ovoj cijeloj prostoriji ima više od milijun eura opreme, od motion capturea, raznih VR simulatora, do fotogeometrijskog studija sa 170 kamera, tako da je ovdje ustvari visoka tehnologija koju rijetko koji studio ima u Europi, Americi itd., kaže Dominik Cvetkovski iz Gaming centra Novska.

I baš su zato u Novskoj toliko ponosni na svoj gaming centar. Svi koji se bave izradom videoigara mogu doći kod njih i testirati svoje proizvode. Nema onoga što u Novskoj ne možete raditi. Pucati iz artiljerijskog topa, voziti formulu, čak i letjeti.

Evo, ovo je fotogrametrijski studio, sa 170 kamera. Može doći Mirko Filipović, on se tu slika u 3D model, kasnije kad dobijemo 3D, mogu se snimiti njegovi pokreti, doslovce dobivamo Mirka Filipovića sa svojim pravim pokretima i ubacimo ga u neku MMA igru i doslovce imamo 1/1 da igraš njega, opisuje Dominik.

U Novskoj planiraju graditi i jedan od najmodernijih kampusa koji će imati i arenu za natjecanja u elektroničkom sportu.

Ovo je esport arena koja bi se trebala napraviti sa 1500 sjedećih mjesta, ovako izgleda simulacija, jedina veća je u Berlinu, gdje ima 10.000 sjedećih mjesta, kaže Dominik.

Cijeli projekt u Novskoj ovi mladi ljudi osmislili su sami, a novac povukli iz EU fondova. Hrvatska silicijska dolina polako postaje stvarnost.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti