Svi su iznenađeni! Ovo je novi izvršni direktor Ubera

Iako nije riječ o "tech celebrityju" iz Silicijske doline, iza Khosrowshahija su godine impresivnog i respektabilnog upravljanja Expedijom

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.08.2017. / 10:19

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Već dugo vremena piše se o nasljedniku Travisa Kalanicka, jednog od osnivača i kontroverznog (bivšeg) izvršnog direktora Ubera. Nakon što su mu investitori zbog brojnih problema u kompaniji okrenuli palac dolje, trajala je potraga za osobom koja bi trebala stabilizirati situaciju u Uberu. Dosad su se najvećim favoritima smatrali Meg Whitman iz HP-a i predsjednik GE-a Jeffrey Immelt, no u upravnom odboru Ubera svatko je imao svog favorita, a kada se nisu mogli dogovoriti oko svog kandidata, okrenuli su se trećoj osobi i, prema informacijama brojnih medija, na iznenađenje analitičara i novinara, posao upravljanja ovom kompanijom vrijednom skoro 70 milijardi dolara ponudili su Dari Khosrowshahiju.

"Tko?" – ovo će vjerojatno biti pitanje većine ljudi kada saznaju ime novog izvršnog direktora Ubera, jer kako napominju na Business Insideru, nije riječ o "tech celebrityju" iz Silicijske doline (većinu karijere proveo je u Seattleu), no iza Khosrowshahija su godine impresivnog i respektabilnog upravljanja Expedijom čije je prihode podigao s 2,1 milijarde dolara koliko su iznosili 2005. na 8,7 milijardi dolara prošle godine. Također, pretvorio je Expediju u jednu od najvećih putničkih agencija u SAD-u.

Dara Khosrowshahi rođen je u Iranu, ali se kao dijete doselio u SAD i odrastao je u New Yorku. Karijeru je započeo u jednoj investicijskoj banci, odakle je prešao u internetsku kompaniju IAC koja je 2003. kupila Expediju, a samo dvije godine poslije postao je izvršni direktor ove kompanije koja upravlja stranicama poput Hotels.com, Orbitz, Trivago, HomeAway, Travelocity, iznajmljuje automobile itd.

Tijekom karijere stekao je ugled kao dobar lider i osoba opsjednuta tehnologijom te vjeruje kako će "tehnologija pojesti svijet" – npr. u posljednje vrijeme najviše pažnje posvetio je glasovnom pretraživanju i vjeruje kako ćemo u budućnosti putovanja i smještaj rezervirati isključivo glasom, a ne tipkanjem po mobitelu ili računalu. Također, opisuju ga i kao osobu koja se ne boji glasno izraziti svoje mišljenje, kao kada je digao glas protiv Trumpa i njegove imigracijske politike i reakcije na događaje u Charollesvilleu.

U odnosu na Expediju, u Uberu ga očekuje drugačiji te puno teži i zahtjevniji posao – potrebno je prvo smiriti situaciju u kompaniji i pripremiti je za budućnost i izlazak na burzu, pri čemu su otegotne okolnosti tužbe koje prijete kompaniji, a mnogi će reći kako bi otegotna okolnost mogao biti i sam Kalanick koji se očito nije pomirio sa situacijom da više ne upravlja kompanijom koju je osnovao.

Izvor: Business Insider

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti