Povratak vremenskog fenomena El Nina moguć je u drugoj polovici godine što bi moglo pridonijeti rastu temperature na globalnoj razini, upozorila je u srijedu Svjetska meteorološka organizacija (WMO).

Nakon tri godine vremenskog sustava La Nine na Tihom oceanu, koji često neznatno snižava temperature na globalnoj razini, postoji 60 posto šanse da će u razdoblju svibnja i lipnja doći do promjene i da će se ponovo vratiti El Nino, njezin topliji pandan.

Ta šansa raste na 70 do 80 posto u razdoblju od srpnja do rujna, navodi WMO.

Wilfran Moufouma Okia, voditelj odjela za klimu WMO-a, rekao je da zasad ne raspolaže s procjenama mogućeg rasta temperatura u svijetu.

No, El Nino će uzrokovati visoki rast globalnih temperatura, osjećamo učinak temperatura potaknutih El Ninom s malim zakašnjenjem, rekao je Okia.

Špiljska slika u Indoneziji Klimatske promjene ubrzano uništavaju najstarije špiljske slike

WMO priznaje da ne može predvidjeti snagu ili trajanje El Nina.

Najtoplije zabilježeno ljeto do sada je bilo 2016. i podudaralo se s jakim El Ninom, iako su klimatske promjene prijdonijele ekstremnim temperaturama i u godinama bez tog vremenskog obrasca.

Dio je to prirodne oscilacije potaknute temperaturama oceana i vjetrovima na Pacifiku, koja se prebacuje između El Nina, njegove 'hladnije sestre' La Nine i neutralnih uvjeta. Posljednje tri godine zabilježen je niz neobičnih posljedica La Nine.

Za vrijeme trajanja El Nina, vjetrovi koji pušu prema zapadu, uzduž ekvatora, usporavaju i topla površinska voda Pacifika se vraća natrag na istok, gušeći hladnije vode i stvarajući toplije temperature površine oceana.

U godinama La Nine, vjetrovi od istoka do zapada Pacifika su jači, gurajući tople površinske vode na zapad i povlačeći dublju, hladniju vodu na istoku.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju