Talijanski astronom i matematičar, Claudio Maccone, ima zanimljiv prijedlog kako bismo mogli zaštititi Zemlju od asteroida koji bi mogli doći previše blizu i tako ugroziti sigurnost cijelog planeta.

Na pitanju planetarne obrane, kako naziva svoje rješenje, Maccone radi već gotovo dva desetljeća i u tom periodu objavio je nekoliko istraživanja. Posljednje, koje je objavio ovog tjedna, a koje još nije prošlo stručnu recenziju, predlaže stvaranje orbitalnih projektila koji bi, u teoriji, mogli zaštititi bilo koji dio Zemlje od udara manjih asteroida.

Maccone je planetarnu obranu prvi put predstavio 2002. godine u svom istraživanju u kojem je predložio slanje naoružane svemirske letjelice do Lagrangeove točke, mjesta na kojem je gravitacijski utjecaj Mjeseca i Zemlje otprilike jednak, što bi omogućilo stabilnu orbitu za lansiranje projektila. Njegov je prijedlog da se prema asteroidu ispali "dovoljan broj projektila, zaredom" koji bi uzrokovali "male, ali dovoljne udarce" i izbacili asteroid iz opasne putanje kojom ugrožava Zemlju.

Da je ideja o zaustavljanju asteroida projektilima veoma privlačna, pokazali su brojni popularni filmovi, ali i NASA-in plan da eventualne asteroide koji bi bili na putanji da ugroze Zemlju skrenu s te putanje upravo projektilima.

No, Macconeovo istraživanje, barem u teoriji, bavi se potencijalnim situacijama u kojima lansiranje projektila krene po krivu i ugrozi Zemlju. Lansiranjem projektila iz svemira, odnosno sa Lagrangeovih točki, taj bi se rizik uvelike smanjio.

Pitanje je samo koliko bi takav sustav koštao, koliko bi se zaista koristio te tko bi ga, u konačnici, financirao i aktivirao.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju