Tehnički muzej Nikola Tesla bogatiji za instrument koji često viđamo u kriminalističkim serijama

Tehnički muzej Nikola Tesla dobio je zanimljivu donaciju - rijetki primjerak plinskog kromatografa.

Martina Čizmić | 19.07.2021. / 17:12

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ljubitelji kriminalističkih serija vjerojatno su čuli za plinski kromatograf, instrument koji mjeri sastav različitih komponenti u nekom uzorku. Zahvaljujući rezultatima koji se danas očitavaju pomoću računala, moguće je čak i riješiti zločin.

No, plinski kromatografi u prošlosti su imali i nešto drugačiju ulogu. Bili su neizostavan dio procesa provjere kvalitete hrane. Upravo je jedan takav plinski kromatograf, Packardov model Becker 409, nedavno svoje trajno mjesto pronašao u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu. 

Kako su pojasnili iz tvrtke AlphaChron, koja je kromatograf darovala muzeju, tijekom 1970-ih i 80-ih godina, ovaj je instrument analizirao prehrambene uzorke na Poljoprivrednom fakultetu. Posljednjih desetak godina pak izazivao znatiželju zaposlenika i posjetitelja AlphaChroma

Zanimljivo, pronađeno je i nekoliko znanstvenih radova diljem bivše države u kojima je korišten identičan model plinskog kromatografa među kojima je i rad grupe znanstvenika pod nazivom „Određivanje sastava triglicerida mliječne masti primenom plinske kromatografije“ objavljen u časopisu Mljekarstvo 1984. Napredak prehrambene industrije jednim dijelom može se zahvaliti upravo ovom instrumentu.

Sada smo ga odlučili poslati u zasluženu mirovinu, ali i kao podsjetnik povijesti svima koji posjete muzej, poručili su iz AlphaChroma. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti