Tehnologijom do vječnog života

Umjetna inteligencija napravila je još jedan korak dalje, za mnoge bizaran. Program koji se razvija omogućit će da ako želimo razgovaramo s našim bližnjima i nakon što umremo. Neki su novu platformu od 15.000 dolara već počeli koristiti. No, hoće li doista pomoći u tugovanju još je prerano reći. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Viktorija Bednjanec.

DNEVNIK.hr | 05.06.2024. / 06:30

Galerija

Michael Bommer planira razgovarati sa svojom suprogom nakon što umre. Ima rak debelog crijeva i liječnici mu daju još nekoliko tjedana života. Od tada svaki trenutak provodi s njom.

Ona je rekla - Michael, jedna od stvari koja će mi stvarno nedostajati je to što sam uvijek mogla doći do tebe, sjesti s tobom, postaviti pitanje i ti si mi sve objasnio. I bilo mi je lijepo čuti tvoj glas i što si mi objasnio stvari, kaže Bommer.

Zato se spojio sa svojim prijateljem u SAD-u koji je radio na takvoj platformi. Ideja je što realnije prikazati osobu pa se odgovara na pitanja o životnim iskustvima, političkim stavovima, hobijima, navikama i slično.

Imamo 300 različitih fraza koje obuhvaćaju, nazovimo to vašim emocionalnim glasom. Ponekad kažete - Volim te! ili - Volim te, rekao je vlasnik platforme Robert LoCascio.

Hoće li umjetna inteligencija koja oponaša glas i osobnost pomoći ili odmoći ljudima koji tuguju - još se ne može reći. Najopasnije bi bilo, ako to koriste sami, bez odobrenja i savjeta liječnika.

Ako razgovaramo s umjetnom inteligencijom, to je nešto što je umjetno, što nije stvarno, zapravo nam više vremena treba da prihvatimo stvarnost, odnosno situaciju kakva jest. Moguće da to bude i razlog duljeg žalovanja. Nije činjenica naravno, još uvijek ne znamo kako će to sve biti povezano, ali moguće je da će efekt biti upravo i takav, upozorava psihologinja i mentalna trenerica Lea Dugan.

Toga se boji i Anette, Michaelova supruga. Iako ga podržava, svejedno je sumnjičava: Radije bih sjedila ovdje s njegovim omiljenim džemperom, uz čašu vina, nego osjećala potrebu razgovarati s umjetnom inteligencijom.

Jer ipak nema te tehnologije koja može zamijeniti zajedničke trenutke.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti