Telegram na tronu: Zahvaljujući WhatsAppu postao najpopularnija aplikacija na Androidu

Aplikacija za chat Telegram u siječnju je postala aplikacija (ne uključujući mobilne igre) s najviše preuzimanja u svijetu. Deseci milijuna korisnika WhatsAppa, Facebooka i TikToka odlučili su isprobati tu alternativu.

Branimir Vorša | 09.02.2021. / 11:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Osnivač Telegrama Pavel Durov na svojem je Telegram kanalu slavljeničkom objavom obznanio vijest da je Telegram zasjeo na prvo mjesto najpreuzimanije aplikacije na svijetu te dodao da je to isto tako i rezultat stabilnog rasta od 40 posto iz godine u godinu.

Posljednjih sedam i pol godina dosljedno smo branili privatnost naših korisnika te poboljšavali kvalitetu i mogućnosti naše aplikacije, napisao je Durov.

Durov smatra da je fokusirani napor tijekom dužeg vremenskog perioda morao uroditi plodom.

Brojni novi korisnici Telegrama stigli su s Twittera, Facebooka i YouTubea, nakon što su te megaplatforme krenule u masovno ideološko čišćenje tijekom posljednjih mjeseci, što je kulminiralo brisanjem desetaka tisuća korisničkih profila nedugo nakon predsjedničkih izbora u SAD-u.

Među obrisanima se našao i tadašnji (sad bivši) američki predsjednik Donald Trump, što je za mnoge konzervativne korisnike Twittera bila kap koja je prelila čašu i znak da je vrijeme da potraže drugu platformu.

Telegram je isto tako imao koristi u strelovitom rastu i zbog nesretnih odluka konkurencije, poput promjene politike privatnosti na WhatsAppu, što je rezultiralo egzodusom korisnika prema alternativnim aplikacijama, poput Telegrama, ali i Signala, koji je nakon WhatsAppove promjene politike privatnosti najbogatiji čovjek na svijetu Elon Musk podržao krajnje jednostavnom objavom na Twitteru - Koristite Signal.

Telegram je u siječnju bio preuzet 63 milijuna puta, a čak 24 posto tih preuzimanja došlo je iz Indije, koja je zabranila na desetke kineskih aplikacija, uključujući i WeChat te TikTok proteklog ljeta.

Međutim, dok je Telegram zauzeo prvo mjesto na platformi Android u siječnju, na App Storeu je zauzeo tek četvrto, iza TikToka, YouTubea i Zooma.

Razlog je možda i u tome što Appleu prijeti tužba grupacije Coalition for a Safer Web, koja traži da se Telegram izbaci iz AppStorea jer potiče nasilje, ekstremizam i antisemitizam.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti