Tenkovska previranja: Europska utrka za borbenim zvijerima sljedeće generacije poprima prave obrise

Europske nacije inoviraju nove dizajne tenkova usred skepticizma oko projekta Glavnog kopnenog borbenog sustava, naglašavajući napetosti između zajedničkih ušteda i nacionalnih interesa.

Branimir Vorša | 01.07.2024. / 14:42

Francuski tenk Leclerc tijekom NATO vježbe
Francuski tenk Leclerc tijekom NATO vježbe (Foto: Afp)

Europsko tržište tenkova, kojim je dugo dominirao njemački Leopard 2, doživljava val novih dizajna. Ova promjena djelomično je potaknuta intenzivnim oklopnim ratom viđenim u Ukrajini i slabljenjem povjerenja u Glavni kopneni borbeni sustav (engl. Main ground combat system ili MGCS), zajednički francusko-njemački projekt postavljen za 2040. godinu.

Čini se da svaki industrijski partner radi na vlastitoj alternativi MGCS-u, kaže francuski stručnjak za obranu Léo Péria-Peigné.

Povijesno gledano, Leopard 2, M1 Abrams i britanski Challenger iz kasnog Hladnog rata prevladavali su u zapadnim vojskama. Američka vojska sada traži lakši M1 Abrams nove generacije. Slično tome, MGCS bi trebao zamijeniti Leopard 2 i francuski Leclerc, s tim da su se Njemačka i Francuska nedavno dogovorile da će razviti prototip s naprednom tehnologijom kao što je top od 140 mm, hibridni pogon i integracijom s bespilotnim vozilima.

Leopard 2 A-RC 3.0 Predstavljena nova inačica popularnog tenka: Ima ogroman top, modularnu kupolu bez posade i zaštitu bez koje se više ne može

Rezervni planovi

Unatoč tim planovima, Njemačka razvija poboljšani model Leopard 2A8 kao rezervni plan. Leopard 2AX, poboljšanu verziju borbenog tenka Leopard 2A8, razvija njemačka obrambena industrija na izričit zahtjev Bundeswehra, izvijestio je portal Army Recognition. Njemačkoj to služio kao rezervni plan ako MGCS zakaže, no takav scenarij bi potencijalno prisililo Francusku na teške odluke.

U međuvremenu, KNDS, zajednički pothvat Krauss-Maffei Wegmanna (proizvođač Leoparda 2) i francuskog Nextera (proizvođač Leclerca), nudi dva nova dizajna: Leopard 2 A-RC 3.0 i Leclerc Evolution. Leopard 2 A-RC 3.0 ima modularni dizajn s kupolom bez posade, poboljšanim oklopom i sustavima aktivne zaštite, dok ga KNDS smatra pretečom MGCS-a. Leclerc Evolution, opremljen kupolom i topom Ascalon, KNDS reklamira kao glavni top za borbene tenkove koji je moćniji od svih usporedivih topova.

Dodajući složenosti projekta, KNDS Njemačka, KNDS Francuska, Rheinmetall i Thales formirali su zajedničko ulaganje za razvoj MGCS-a. Ipak, Rheinmetall također promovira svoj KF51 Panther, naoružan novim topom od 130 mm, za čiju je nabavu Mađarska već potpisala ugovor o razvoju te čija se ponuda proširila i na Ukrajinu.

Modificirani ukrajinski T-72AMT FPV tenk VIDEO Ubojiti FPV tenk? Rusi modificiraju ukrajinske T-72AMT da rade na daljinsko upravljanje

Političke neizvjesnosti u Francuskoj, s krajnjom desnicom koja će vjerojatno pobijediti na parlamentarnim izborima, također prijete projektu MGCS. Čini se da čak i njemačka vlada vjeruje da bi projekt MGCS mogao biti napušten ako desnica preuzme vlast, ističe Péria-Peigné. Obje nacije očito razmatraju alternative, s dugogodišnjom spremnošću Njemačke, a sada i KNDS-om u Francuskoj, koja pokazuje slično razmišljanje.

Kome je MGCS potrebniji?

Europski obrambeni proračuni suočeni su s problemima obnavljanja arsenala, pomoći Ukrajini i povećanja proizvodnje, postavljajući pitanja o financiranju više projekata tenkova. Borba s MGCS projektom naglašava uporni problem u zajedničkim europskim obrambenim projektima: balansiranje uštede troškova od suradnje s nacionalnim interesima u favoriziranju lokalnih proizvođača. Potencijalno napuštanje MGCS-a baca sjenu isto tako i na Future Combat Air System (FCAS), još jednu zajedničku europsku obrambenu inicijativu.

M1A1 Abrams Umirovljeni američki general odgovorio na pritužbe Ukrajinaca o tenku M1A1 Abrams: "To su sranja. Nastavili su ih tražiti iako su znali za standarde"

Napuštanje MGCS-a bilo bi veći teret za Francusku nego za Njemačku, jer Njemačka ne treba Francusku za izgradnju novog tenka. Za razliku od FCAS-a, gdje Francuska to tehnički može učiniti sama, ali nema novca da to sama razvije, pojasnio je Péria-Peigné.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti