TikTok najavio investiciju milijardi dolara u e-trgovinu

Društvena mreža TikTok, u vlasništvu kineskog ByteDancea, objavila je u četvrtak da će uložiti milijarde dolara u jugoistočnu Aziju u idućih nekoliko godina u sklopu planiranog širenja poslovanja na internetsku trgovinu.

Hina | 15.06.2023. / 15:34

TikTok, ilustracija (Foto: Getty Images)

Jugoistočna Azija, regija s ukupnom populacijom od 630 milijuna, od kojih je polovina mlađa od 30 godina, spada među najveća TikTokova tržišta po broju korisnika, s više od 325 milijuna posjetitelja mjesečno.

No, platforma tek treba pretvoriti tu veliku korisničku bazu u glavni izvor prihoda od internetske trgovine s obzirom na žestoku konkurenciju poput Shopeea singapurske kompanije Sea Limited, Lazade kineskog Alibabe i Tokopedije u vlasništvu indonezijskog GoTo-a.

Uložit ćemo milijarde dolara u Indoneziju i jugoistočnu Aziju u idućih nekoliko godina, rekao je izvršni direktor TikToka Shou Zi Chew.

Slika nije dostupna Sve više ljudi do vijesti dolazi na platformama poput TikToka, Instagrama i Snapchata

Kompanija nije objavila detalje planirane potrošnje, navodeći tek da će ulagati u strukovnu obuku, oglašavanje i podršku malim dobavljačima koji pokažu interes za njezinu platformu za internetsku trgovinu TikTok Shop.

Sadržaj na TikTokovoj platformi sve je raznovrsniji, ustvrdio je Chen, ukazujući na rast broja korisnika i na širenje iz temeljnog poslovanja oglašavanja na internetsku trgovinu uz pomoć poveznica u aplikaciji koji potrošačima omogućuju kupnju tijekom video prijenosa uživo.

TikTok u jugoistočnoj Aziji ima 8.000 radnika i dva milijuna malih trgovaca koji prodaju robu na njegovoj platformi u Indoneziji, najvećem gospodarstvu regije, dodao je.

TikTok, ilustracija TikTok počinje eksperimentirati s AI chatbotovima

Transakcije u internetskoj trgovini u jugoistočnoj Aziji približile su se prošle godine razini od 100 milijardi dolara, a Indonezija je činila nešto više od polovine tog iznosa, prema podacima konzultantske kuće Momentum Works.

Vrijednost transakcija na TikTokovoj platformi poskočila je lani u toj regiji na 4,4 milijarde dolara, sa samo 600 milijuna dolara u 2021. Na Shopeejevoj platformi iznosile su čak 49 milijardi dolara, priopćila je ta konzultantska kuća. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti