Tko će preuzeti čelno mjesto u Appleu? Ovo su potencijalni nasljednici Tima Cooka

Tim Cook ne bi trebao napustiti Apple do 2025., a neki analitičari spominju i 2028., no u kompaniji ništa ne žele prepustiti slučaju i već razmišljaju o njegovom nasljedniku.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 31.08.2021. / 09:39

Tim Cook predstavlja nove Appleove proizvode (Foto: AFP)

Izvršni direktor Applea Tim Cook nedavno je obilježio desetu godišnjicu od kada je od Stevea Jobsa preuzeo čelno mjesto kompanije. Desetljeće iza njega, kako smo nedavno pisali, bilo je nevjerojatno te je Cook za nagradu od kompanije dobio dionice u vrijednosti od oko 750 milijuna dolara.

No usprkos odličnim rezultatima te činjenici da kompanijom upravlja fantastično, na mreži sve češće možemo čuti glasine kako razmišlja o dizanju sidra iz Applea. Naime, smatra da je vođenje kompanije u Silicijskoj dolini ipak nešto čime se trebaju baviti mlađi ljudi. Cook, naravno, neće otići preko noći te mu novi ugovor vrijedi do 2025., a prema Marku Gurmanu s Bloomberga, sadašnji CEO Applea svoje će mjesto prepustiti nasljedniku između 2025. i 2028. Prije toga on nadgledati predstavljanje još jednog novog velikog Appleova proizvoda, najvjerojatnije naočala za proširenu stvarnost.

Slika nije dostupna To je pravi bonus! Tim Cook od Applea dobio dionice u vrijednosti 750 milijuna dolara

Iako smo od Cookovog odlaska udaljeni najmanje 4 godine (osim ako se u međuvremenu nešto nepredviđeno ne dogodi), već sada se špekulira s imenima njegovih nasljednika te Gurman vjeruje kako među ove četiri osobe možemo naći budućeg CEO-a Applea:

Greg Joswiak - stariji potpredsjednik u kompaniji već je dugo vremena u Appleu i Gurman ga opisuje kao dio “kruga najvažnijih lidera” tvrtke. Uključen je u razvoj i marketing svih Appleovih proizvoda i u potpunosti poznaje sve procese u kompaniji, ima tehničko znanje i svakako je sposoban preuzeti tu odgovornu ulogu. U odnosu na ostale kandidate, “Joz”, kako mu je nadimak, najduže je vremena u Cookovom direktorskom timu.

Deirdre O’Brien - sadašnja šefica maloprodaje u kompaniji je već tri desetljeća, tijekom kojih je promijenila različite uloge, a imala je ključnu ulogu prilikom lansiranja Appleovih trgovina. Osim maloprodaje, upravlja i ljudskim resursima u kompaniji, a s obzirom na njeno veliko poznavanje Appleove kulture i uključenost u brojne važne funkcije u kompaniji, svakako ima argumente da postane Cookova nasljednica.

John Ternus - najmlađa osoba na ovom popisu od prošle je godine zadužena za hardver iPhonea od prošle godine, dok je od ove godine preuzeo poziciju prvog čovjeka razvoja hardvera. Ako Apple želi da kompanijom upravlja osoba zadužena za razvoj proizvoda, karizmatični i odlično prihvaćeni Ternus, kako ga je opisao Gurman, svakako je odličan kandidat.

Slika nije dostupna Je li Elon Musk zaista htio postati izvršni direktor Applea?

Jeff Williams - izvršni operativni direktor Applea nadgleda cijeli lanac nabave i brojne operacije u kompaniji - od proizvodnje, resursa i komponenti do tehničke podrške. Uključen je u razvoj svih hardverskih proizvoda i nadgleda razvoj hardvera i softvera za Apple Watch. Također, nedavno je preuzeo hardverski i softverski dizajnerski tim kojim je donedavno upravljao Jony Ive. Bez dileme, on je druga najvažnija osoba u kompaniji, smatra Gurman, no s obzirom na to da je samo tri godine mlađi od Cooka, pitanje je koliko je on idealno rješenje na duge staze, odnosno godine bi mu mogle biti otegotna okolnost kada dođe vrijeme da kompanija bira novog CEO-a.

 


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti