Tokio će aplikacijom za upoznavanje pokušati zaustaviti pad brakova i nataliteta

Tokio, čije bi se stanovništvo trebalo početi smanjivati od 2030., gotovo će udvostručiti svoja izdvajanja za usluge podupiranja braka.

Hina | 23.03.2024. / 09:42

Tokio (Foto: Getty Images)

Na oblačan dan u Tokiju ovog tjedna, tridesetak muškaraca i žena je u grupama po četvero šetalo botaničkim vrtom, sramežljivo razgovarajući dok su tražili tragove u sklopu igre, a možda i životnog partnera.

Riječ je o sudionicima jednog od mnogobrojnih događaja u svrhu spajanja parova koje vlada japanskog glavnog grada godinama organizira u pokušaju, dosad neuspješnom, da zaustavi smanjenje broja brakova i poroda.

Parovi na ulicama Tokyja Japanski Tinder: Vlada potiče korištenje aplikacija za upoznavanje

Nakon što je organizirala zabave i nudila savjete za modu i upoznavanje, metropola s 14 milijuna ljudi se sada nada širem dosegu i boljim rezultatima tako što će najranije ovog proljeća predstaviti aplikaciju za upoznavanje koja koristi umjetnu inteligenciju.

Aplikacija će potencijalne mladence pitati više od 100 pitanja poput Koju vrstu osobe ne podnosiš?"i Je li ti ugodno dijeliti svoje osjećaje s drugima?. Zatim će predložiti odgovarajuće osobe koristeći veliku količinu podataka temeljenih na odgovorima 150.000 parova.

Tokio namjerava provjeravati korisnike intervjuima preko interneta i tražiti certifikate kojima će sudionici dokazivati svoj status samca u sklopu postupka koji Kaori Shiratori, 56-godišnja javna službenica koja je odabrana da sudjeluje na događaju u botaničkom vrtu, smatra ohrabrujućim.

Voljela bih isprobati novu aplikaciju, rekla je prije nego što je napustila događaj, a da nije pronašla par.

Pokušala sam skupiti hrabrosti da se obratim tom jednom muškarcu kojeg sam smatrala privlačnim, no svi su požurili k njemu pa nisam imala izgleda.

Tokio, čije bi se stanovništvo trebalo početi smanjivati od 2030., gotovo će udvostručiti svoja izdvajanja za usluge podupiranja braka na 335 milijuna jena (oko 2 milijuna eura) u fiskalnoj godini koja počinje idućeg mjeseca. Glavni grad se aplikacijom za upoznavanje pridružuje lokalnim vlastima poput onima u prefekturama Saitami i Ibarakiju.

Robot AI stiže na Tinder i pomoći će korisnicima u pronalaženju srodne duše

Vlada premijera Fumija Kishide je također prepoznala pad nataliteta kao ključni problem koji je potrebno riješiti ovog desetljeća. Stanovništvo zemlje opada od 2008. kada je doseglo svoj vrhunac.

Gotovo trećina muškaraca u svojim 50-im godinama u Tokiju nikada nije bila oženjena, a podaci koje je prikupila tvrtka Recruit Holdings pokazuju da 46 posto muškaraca i 30 posto žena u svojim 20-im godinama nikada nije imalo djevojku, odnosno momka.

Nova aplikacija, koja će biti dostupna onima koji prebivaju, rade ili studiraju u Tokiju, također će tražiti potvrdu o visini dohotka. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti