Toyota i u 2023. na čelu svjetske ljestvice proizvođača automobila

Toyota je lni prodala 11,2 milijuna vozila, a godišnja razina prodaje vozila u posljednjih 10 godina vrlo je konzistentna i prebacuje 10 milijuna prodanih vozila. Iznimka je bila samo 2020. godine i to zbog izbijanja pandemije COVID-19.

Hina | 30.01.2024. / 14:43

Toyotaa
Toyota (Foto: Afp)

Japanski automobilski div Toyota Motors zadržala je i u 2023. poziciju proizvođača s najvećom prodajom u svijetu, pretekavši ponovo njemački Volkswagen.

Japanski div prodao je lani 11,2 milijuna vozila, uključujući male automobile Daihatsu i kamione Hino Motors, za 7,2 posto više nego u 2022.

Te dvije podružnice i podružnica Toyota Industries suočeni su s problemima koji uključuju procedure testiranja automobila i motora koji bi mogli naštetiti globalnoj reputaciji marke.

Želio bih se najdublje ispričati našim kupcima i dionicima zbog neugodnosti i zabrinutosti koje su izazvale nepravilnosti u Hino Motors, Daihatsu i Toyota Industries, rekao je predsjednik Toyote Akio Toyoda novinarima na događaju na kojem je najavio vizije Toyote grupe. Grupu je osnovao njegov pradjed.

Globalna prodaja grupe Toyota premašila je 10 milijuna vozila u devet od proteklih deset godina, osim 2020. kada je pandemija zadala udarac automobilskom sektoru.

Na drugom je mjestu globalne ljestvice njemačka grupa Volkswagen, koja je lani isporučila 9,2 milijuna vozila, za 12 posto više nego u 2022., signalizirajući oporavak od pandemijskih problema u opskrbnom lancu.

Japanska grupa prodala je lani 10,3 milijuna vozila, a trećinu činili su benzinsko-električni hibridi. Udio električnih vozila na baterije manji je od jedan posto.

Problematični testovi

Daihatsu je u prosincu obustavio isporuke svih automobila budući da je istraga otkrila probleme u 64 modela, uključujući gotovo dvadesetak prodanih pod Toyotinim brendom.

Toyota Šef Toyote kritizirao elektrifikaciju: Vozači trebaju sami odlučiti koji automobil žele, bez uplitanja regulatora

Toyota Toyota povukla revolucionaran potez: Žele napraviti bateriju nove generacije s dometom do 1200 kilometara

Članica grupe objavila je u utorak da je u prosincu proizvela samo 121 tisuću vozila, za 25 posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine. Prodaja im se smanjila oko osam posto. Japansko ministarstvo prometa ukinulo je u utorak zabranu isporuka deset Daihatsuovih modela.

Toyota je pak u ponedjeljak objavila da obustavlja isporuke nekih modela, uključujući kamion Hilux i SUV Land Cruiser 300, nakon što je neovisna komisija otkrila nepravilnosti u testovima dizelskih motora koje je razvio dobavljač Toyota Industries.

U 2022. povjerenstvo je utvrdilo da je Hino Motors krivotvorio podatke o emisijama štetnih plinova iz kamiona još od 2003. godine.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti