Transparentnost kao cilj: Građani će moći nadzirati svaku lipu gradskog proračuna - nema više rasipanja gradskog novca!

Svaka kuna potrošena iz bjelovarske blagajne - pravda se građanima. Bjelovarci će moći nadzirati svaku lipu koju potroše gradski oci. Svaki račun, pa i onaj za kavu koja se kuha u Gradskoj upravi, građani Bjelovara moći će uskoro vidjeti na posebnoj internetskoj aplikaciji koju pokreće grad.

Ivan Forjan | 22.11.2018. / 21:31

Galerija

"Bit će jedna posebna tražilica u koju će se moći upisati koliko se puta otišlo u određeni restoran, vidjet će se koliko se troši u određenom restoranu, sve će biti javno i dostupno. To je ono čemu težimo, da budemo transparentni", rekao je Igor Brajdić, zamjenik gradonačelnika Bjelovara.

Na upite je li ih strah da će im se prigovarati da su previše trošili na kave, na ručkove itd. odgovaraju kako ih nije strah te da je to upravo i cilj ovakve aplikacije - pokazati da se može i drugačije.

Osim podatka o tome koliko grad troši na kave, restorane ili službena putovanja, građani će u svakom trenutku moći doznati koliko se troši na konkretne infrastrukturne projekte, kao što su vrtići, škole ili jedno zimsko klizalište.

"Građani doista mogu vidjeti gdje završava svaka njihova kuna jer samo tako ćemo građanima pokazati da nismo šerifi, da raspolažemo pravilno sa njihovim novcem", rekao je na sve Dario Habek, gradonačelnik Bjelovara.

Više demokracije u raspolaganju njihovim novcem Bjelovarčani će platiti oko 200 tisuća kuna.

Nije Bjelovar jedini pozitivan primjer. Putem aplikacije "Proračunajme", Riječani mogu birati projekte koje žele da Grad realizira. Gradska uprava sve prijedloge procjenjuje i na kraju godine odlučuje o njima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti