Treća revolucija ratovanja: U pitanju je sigurnost i budućnost cijelog svijeta!

Stiže još jedno ozbiljno upozorenje o opasnostima autonomne umjetne inteligencije i robota ubojica koji bi u ratovima sami donosili odluke o ciljevima napada, bez prethodnih uputa od strane ljudi.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.02.2019. / 10:23

Robot (Foto: getty images)

Što će nam u budućnosti donijeti umjetna inteligencija – hoće li nam pomoći i olakšati živote ili će se okrenuti protiv svojih stvaratelja, pokazati nam "palac dolje" i pokušati nas uništiti. Odgovore na ta pitanja nemoguće je dati i tek će godine pokazati kakav će biti utjecaj AI, no ono što sigurno treba zabrinjavati jest utjecaj umjetne inteligencije na ratovanje.

Zahvaljujući AI, vojske bi mogle napraviti najopasniji mogući oblik vojnika – robote ubojice koji će biti potpuno samostalni u donošenju odluka oko napada na ciljeve. To mogu biti dronovi ili kopnena vozila, odnosno u budućnosti bi to mogli biti humanoidni roboti s umjetnom inteligencijom koja bi mogla sama prepoznati neprijatelje i opasnost i krenuti u napad, bez ljudske naredbe. Iako ovakva ideja zvuči vrlo primamljivo svima u vojnoj industriji (a neke zemlje već i razvijaju robote ubojice) te je neki nazivaju trećom revolucijom u ratovanju, nakon baruta i nuklearnog naoružanja, njene potencijalne negativne posljedice mogu biti katastrofalne.

O opasnostima umjetne inteligencije upozoravao je Stephen Hawking, a slično razmišljaju i Elon Musk te glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres koji autonomno naoružanje smatra politički i moralno neprihvatljivim. Samo jedna kriva procjena robota može uzrokovati brojne ljudske žrtve i veliku materijalnu štetu, a ne treba niti spominjati što bi se moglo dogoditi ako bi se veliki broj robota ubojica oteo kontroli ili ako bi ih npr. netko hakirao i preuzeo kontrolu nad njima.

Brojni su negativni scenariji, zbog čega je bolje u startu odustati od razvoja takvog naoružanja jer bi poslije moglo biti kasno. Govoreći tijekom okupljanja znanstvenika na kongresu American Associationa for the Advancement of Science, Mary Wareham iz organizacije koja se bori protiv razvoja robota ubojica rekla je da su nam potrebni snažni lideri koji trebaju donijeti odluku o zabrani razvoja ovakvog oblika naoružanja baziranog na umjetnoj inteligenciji: "Sigurnost svijeta i budućnost čovječanstva ovisi o zabrani razvoja robota ubojica".

Izvor: Daily Mail

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti