Što učiniti da vam pametni telefon ne "ukrade" vrijeme koje dijelite sa svojim djetetom?

Rezultati provedenih istraživanja ukazaju na probleme s kojima bi se mogla suočiti djeca ako njihovi roditelji više pažnje posvećuju telefonima umjesto igri s djecom.

Martina Čizmić | 13.08.2018. / 06:59

Roditelji i smartphone (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Žalosno je, ali istinito - sve više roditelja ignorira svoju djecu i pažnju posvećuje pametnim telefonima. Neki pametne telefone koriste kao dadilje ne bi li ih djeca pustila na miru, dok drugi umjesto s djetetom, vrijeme provode zureći u ekran pametnog telefona.

No takav odnos prema djetetu, pogotovo ako se radi o malom djetetu koje tek uči o svijetu oko sebe, može ostaviti trajne posljedice na njegov razvoj i društvene vještine.

Tako je jedno istraživanje otkrilo da djeca čije majke provode više vremena na telefonu nego u komunikaciji s njima teže uče nove riječi. Drugo je istraživanje pak otkrilo kako djeca mijenjaju svoje ponašanje, postaju razdražljiva i sklona ispadima ljutnje ako ne dobiju dovoljno pozornosti svojih roditelja. Što je više roditelj posvećen pametnom telefonu, to dijete češće ima ispade ljutnje. No korištenje pametnih telefona kod roditelja ima negativan utjecaj i na razvoj koordinacije kod djece. Studija je tako otkrila kako djeca koju su roditelji promatrali tijekom igre i trčanja imaju bolju koordinaciju od onih koje su roditelji ignorirali.

Pa kako onda koristiti pametni telefon, a opet pronaći dovoljno vremena za dijete?

1) Kad učite dijete novoj vještini, telefon ostavite u drugoj prostoriji ili ga ugasite

Svima nam je teško odoljeti zovu pametnog telefona kad začujemo poznati “ping” ili vibraciju. No studije su dokazale kako djeca najbolje uče kad je pažnja roditelja usmjerena samo na njih. Tako roditelji mogu na vrijeme ispraviti dijete i pohvaliti ga za naučeno. Osim toga, ritmična izmjena pažnje roditelja prema djetetu i djeteta prema roditelju pomaže djeci da se usredotoče. Zato ostavite telefon u drugoj sobi, isključite zvuk i posvetite se djetetu.

2) Kad ste na dječjem rođendanu ili sportskom događanju, telefon ostavite u torbi ili džepu, nemojte ga držati u ruci.

Motorički razvoj veoma je važan kod djece. Ne samo jer im uspjeh u sportu podiže samopouzdanje nego i jer bavljenje fizičkom aktivnošću direktno utječe na njihovo zdravlje. No samo zato što ste vi na tribinama, a dijete na terenu, nemojte misliti da ono ne zna da ga ignorirate. Podrška s tribina, navijanje i bodrenje imaju pozitivan utjecaj na razvoj njihovih atletskih sposobnosti. Roditelji bi tako trebali bodriti svoje dijete, njegove suigrače, ali i bodriti drugu momčad kako bi na svom primjeru djetetu pokazali kako izgleda fair play. To ne znači da ne smijete izvaditi telefon kako biste napravili nekoliko fotografija svog djeteta na terenu, ali objavljivanje na društvenim mrežama ili slanje drugim članovima obitelji ostavite za kasnije.

3) Razmislite utječe li pametni telefon na način na koji reagirate na svoje dijete

Studije su otkrile kako su roditelji koji koriste pametni telefon oštrije i burnije reagirali na neprihvatljivo ponašanje svoje djece, a djeca su, u traženju pozornosti, sklona riskirati i izazivati nevolje. Jedno je od rješenja ignorirati pametni telefon i posvetiti se djetetu. Kad dijete osjeti da je u središtu pozornosti svojih roditelja, manje će izazivati nevolje. Zato, kad sljedeći put vaše dijete napravi neku nepodopštinu, prvo sklonite telefon, duboko udahnite, opomenite ga i onda mu posvetite svoju pozornost. Mailovi, poruke i sve ostalo može pričekati. Vaš dijete baš i ne.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti