Trump tvita o kineskom virusu, gradonačelnik New Yorka poručio mu: "Amerikanci azijskog porijekla već pate. Nepotrebno je da vi dodatno hranite netrpeljivost"

Službeni Peking u utorak je izrazio "duboku ogorčenost" zbog poruke američkog predsjednika Donalda Trumpa objavljene na Twitteru u kojoj pandemiju Covid-19 naziva "kineskim virusom" i time stigmatizira tu zemlju.

Branimir Vorša | 17.03.2020. / 12:12

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Diplomacija i kineski mediji tjednima osuđuju uporabu izraza "kineski virus" ili "virus iz Wuhana", čemu pribjegavaju pojedini američki dužnosnici.

Sjedinjene Države snažno će podržati sektore kao što su zrakoplovne kompanije i druge, a koji su posebno pogođeni kineskim virusom, napisao je u ponedjeljak navečer Trump na Twitteru.

I drugi članovi njegove vlade rabili su slične izraze, no američki predsjednik sve do jučer to nije činio.

Duboko smo ogorčeni, snažno se protivimo uporabi tog izraza, rekao je na konferenciji za novinare Geng Shuang, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova.

Slika nije dostupna EU zatvara vanjske granice na mjesec dana: "Učinit ćemo sve da osiguramo zdravlje i sigurnost naših građana"

Slika nije dostupna Koronavirus ujedinio tehnološke divove: "Usko surađujemo i pomažemo milijunima da ostanu povezani"

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i međunarodna zajednica jasno su se usprotivile povezivanju virusa sa specifičnim državama ili regijama i protiv su svake stigmatizacije, kazao je.

Uporaba rasističkih i ksenofobnih imena kojima se odgovornost za epidemiju pripisuje drugim državama samo pokazuje neodgovornost i neznanje pojedinih politika, napisala je u utorak u komentaru službena kineska agencija Xinhua.

Trumpov tvit nije dobro primljen ni u SAD-u.

Zajednica Amerikanaca azijskog podrijetla - a to su ljudi kojima VI služite - već trpi. Nepotrebno je da vi dodatno hranite netrpeljivost, tvitao je Bill de Blasio, gradonačelnik New Yorka.

Bez konačnih znanstvenih rezultata o podrijetlu virusa koji je prvi put otkriven u prosincu u kineskome gradu Wuhanu, Peking se protivi stigmatizaciji Kine.

Drugi glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian prošli je tjedan na Twitteru iznio hipotezu da je američka vojska uvezla virus u Kinu, ali za to nije iznio dokaze.

Takve hipoteze odbacio je kao dezinformacije i glasine američki državni tajnik Mike Pompeo, ali i on je sam ranije koronavirus spominjao kao virus iz Wuhana, protivno preporuci Svjetske zdravstvene organizacije.

Izvor: Hina

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti