Trump žestoko napao Apple: Ne žele otključati telefone ubojica, dilera i kriminalaca

Američka vlada pomogla je Appleu kada je trebalo, napisao je Trump na Twitteru, no sada oni ne žele pomoći istražiteljima u slučaju terorističkog napada u kojem su tri američka vojnika izgubila živote.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.01.2020. / 08:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ponovno se ponavlja situacija kakvu smo vidjeli prije nekoliko godina kada je FBI tražio od Applea otključavanje iPhonea ubojice koji je u pomahnitalom napadu ubio 14 osoba. Apple je tada ponudio svu pomoć koju može dati, no jedno su odbili napraviti – omogućiti pristup ubojičinu telefonu, to jest napraviti softver za zaobilaženje zaštite koji bi policiji, bez upisivanja šifre, otključao telefon.

Donald Trump Zbog Trumpovih poteza Bijela kuća mogla bi se naći na udaru hakera i kibernetičkih kriminalaca

Tim Cook, naravno, ne želi zaštititi teroriste i ubojice, već sve korisnike Appleovih telefona jer, ako bi oni napravili softver koji bi omogućio pristup podacima na iPhoneu bez potrebe za šifrom ili biometrijom, postoji mogućnost da se netko dokopa tog softvera, čime automatski svi Appleovi telefoni postaju ranjivi. Zato Apple nije htio otključati ubojičin telefon, zbog čega se, među inim, našao na udaru i prvog čovjeka SAD-a Trumpa.

Glavni tužitelj nedavno je od Applea zatražio isto – otključavanje dvaju iPhonea muškarca koji je u vojnoj bazi u Pensacola ubio trojicu mornara. Taj se napad tretirao kao teroristički napad, a istražnim tijelima od iznimne je važnosti saznati s kime je napadač komunicirao prije svog suludog pohoda. Te informacije mogle bi im pomoći u pronalaženju suradnika i sprječavanju novih potencijalnih napada. Odgovor iz Applea bio je isti kao i u situaciji od prije nekoliko godina. Istražiteljima su ponudili svu pomoć i suradnju, no neće im pomoći u otključavanju telefona.

Na tu situaciju nije ostao imun ni Donald Trump, koji je, kako drukčije nego na Twittera, raspalio po Appleu. Podsjetio je kako američka vlada pomaže Appleu u rješavanju njihovih problema s carinama, no Cookova kompanija odbija otključati telefone koji koriste ubojice, dileri i drugi kriminalci. Morat će stati s takvom praksom i pomoći SAD-u, a tvit je završio svojim poznatim sloganom "Make America great again".

Iz Applea, naravno, odbacuju navode da ne žele pomoć u toj istrazi te kažu da su uvijek i na vrijeme odgovorili na sve zahtjeve istražnih organa nakon napada. Istražiteljima su dali veliku količinu podataka s tih telefona koji su bili backupirani na iCloudu te su, sve donedavno, istražitelji bili zadovoljni sa suradnjom, a dodatnu pomoć zatražili su tek 6. siječnja, dakle mjesec dana nakon napada.

Donald Trump Zabrinutost u Bijeloj kući: Trump koristi nesigurnu telefonsku liniju koju je lako hakirati?

Ovaj slučaj samo je jedan u nizu koji pokazuje razlike u pogledu na enkripciju i privatnost tehnoloških kompanija i američke vlade. Dok tehnološke kompanije žele zaštititi svoje korisnike i pokazati im da nitko ne može doći do njihovih privatnih podataka pohranjenih na telefonima, vlada od njih traži da im se omogući pristup takvim podacima telefonima kriminalca, ubojica, dilera itd.

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti