Twitter će obavijestiti sve korisnike koji su bili u doticaju s ruskom propagandom

Prema posljednjim informacijama više od 670 tisuća korisnika Twittera u SAD-u u nekom je trenutku komuniciralo s nekim od tih "lažnih" računa.

Martina Čizmić | 20.01.2018. / 09:32

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Twitter je proširio istragu o lažnim računima i računima kojima upravljaju botovi, a koji su povezani s Rusijom i za koje se sumnja da su mogli utjecati na ishod američkih predsjedničkih izbora 2016. godine.

Uz 2752 računa koja su otkrivena prošle godine, pronađeno je dodatnih 1062 računa koja su povezana s ruskom Internet Research Agency za koju se sumnja da je pokušala utjecati na američke izbore.

Prema posljednjim informacijama više od 670 tisuća korisnika Twittera u SAD-u u nekom je trenutku komuniciralo s nekim od tih "lažnih" računa. To je gotovo jedan posto svih aktivnih korisnika u SAD-u.

Kako su objavili iz Twittera, svi računi koji su povezani s IRA-om su blokirani, a informacije o njima biti će poslane kongresnom istražnom povjerenstvu koje istražuje potencijalnu manipulaciju izborima.

Upravo kako bi osvijestili korisnike da su Rusi pokušali utjecati na njihove stavove, Twitter će sve korisnike koji su komunicirali sa sumnjivim računima ili reagirali na tvitove koje su ti računi objavili, obavijestiti posebnom porukom.

Kako bi u budućnosti izbjegli da se tako nešto ponovi, u Twitteru su odlučni promijeniti svoju poitiku prema korisnicima. Tako su najavili daljnje ulaganje u strojno učenje i umjetnu inteligenciju koja bi im trebala pomoći da identificiraju lažne račune, koordiniranu i automatiziranu aktivnost.

Već su najavili stvaranje "centra transparentnosti" koji bi trebao objaviti koliko političke stranke i kampanje troše na oglašavanje, tko točno financira kampanju te koju skupinu korisnika ciljaju.

Inače, Twitterova objava dolazi nakon što je Facebook objavio da će korisnike obavijestiti o tome koje su stranice ili objave ruske propagande "lajkali" ili dijelili.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti