Twitter opet eksperimentira s govorom mržnje: Evo što trebate znati i koji su korisnici u pitanju

Twitter će odsad upozoriti svoje korisnike svaki put kad namjeravaju objaviti odgovor na nečiju objavu u kojem koriste "štetan" jezik. To bi sigurno moglo naljutiti mnoge korisnike.

Branimir Vorša | 06.05.2020. / 11:09

Twitter (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Korisnici iPhonea tako će onog trenutka kad pošalju odgovor na nečiju objavu na Twitteru, bez obzira na to je li riječ o nerazumnoj raspravi ili salvi uvreda, dobiti notifikaciju ako Twitter (odnosno njegov AI) odredi da je odgovor koji se šalje "koristio jezik koji bi mogao biti štetan".

Eksperiment je počeo u utorak i trajat će nekoliko tjedana.

Kad se situacija zagrije, možda ćete reći nešto što ne mislite. Kako bismo vam dopustili da promislite o svom odgovoru, provodimo ograničeni eksperiment na iOS-u s obaviješću koja vam daje opciju da prepravite svoj odgovor prije objave ako koristi jezik koji bi mogao biti štetan, stoji u objašnjenju Twittera.

Twitter nije obrazložio što podrazumijevaju pod štetnim jezikom, no pregledom njihove politike o govoru mržnje, otkriva se duga lista potencijalnih štetnih izraza. Neki od primjera zlostavljanja koje Twitter zabranjuje odnose se na žene, osobe druge boje kože, LGBTIQ zajednicu, aseksualne pojedince te marginalizirane i povijesno podzastupljene zajednice. Pod govorom mržnje i zlostavljanjem navedenih skupina smatra se, osim izravne prijetnje nasiljem, i poticanje straha, uvrede, korištenje tropa i drugog uvredljivog sadržaja.

Twitter se zbog svojih politika o govoru mržnje i štetnom sadržaju već našao na meti kritika, od lijeva do desna.

Čak je i izvršni direktor Twittera Jack Dorsey priznao u ožujku 2019. godine da je njegova kompanija preagresivna u suzbijanju konzervativnog govora na toj društvenoj platformi.

Ipak, ostaje nejasno koje će biti posljedice za one koji jednostavno odaberu ignorirati Twitterovo uljudno upozorenje da paze na vlastiti jezik.

Jedno je ipak sigurno, novih kritika na račun Twittera sigurno će biti.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti