U budućnosti bi ljude u ljudskim resursima mogli zamijeniti - roboti

Robot Vera može obaviti stotine intervjua istovremeno, putem telefonskog ili video poziva, kako bi smanjila broj kandidata na 10 posto najizglednijih.

Martina Čizmić | 31.03.2018. / 10:50

Robot Vera (Foto: Screenshot/YouTube) (Foto: Screenshot/YouTube)

O tome koliko bi roboti u budućnosti mogli utjecati na tržište rada i ljude općenito, već smo pisali u nekoliko navrata. No, roboti bi mogli zamijeniti i jednu veoma "ljudsku" djelatnost - ljudske resurse.

Naime, ruski startup Stafory osmislio je Robota Veru, program koji koristi kako bi pomoću umjetne inteligencije odabrao najbolje (ljudske) radnike za poslove u velikim tvrtkama.

Njen je glavni zadatak da među stotinama (a koji put i tisućama molbi) pronađe najizglednije kandidate za pozicije koje treba popuniti. Tako ubrzava cijeli proces odabira kandidata, ali i olakšava cijeli proces ljudima u ljudskim resursima koji donose konačnu odluku.

Robot Vera može obaviti stotine intervjua istovremeno, putem telefonskog ili video poziva, kako bi smanjila broj kandidata na 10 posto najizglednijih.

Osimšljena kako ljudi ne bi bili "roboti"

Na ideju o stvaranju Robota Vere došli su Vladimir Svešnjikov i Aleksandar Urakšin, dvojica mladih Rusa koji su i sami radili u ljudskim resursima. Svakoda dana provodili su mnogo vremena na telefonu ili intervjuima s kandidatima koji su u međuvremenu izgubili interes za posao ili se nisu više javljali na pozive.

Osjećali smo se poput robota i zaključili kako bi bilo puno bolje da automatiziramo cijeli proces, otkriva Urakšin.

Kako bi stvorili Robota Veru i "udahnuli" joj malo ljudskosti, programeri su koristili čak 13 milijardi primjera rečenica i govora s televizije, Wikipedije i različitih oglasa za poslove. Cilj im je bio Robotu Veri podariti što prirodniji govor i naučiti ju da razumije različite odgovore koje joj kandidati mogu dati. U pozadini njenog govora je kombinacija tehnologije za prepoznavanje govora koju koriste Google, Amazon.com, Microsoft i ruski Yandex.

Otkako je Robot Vera započela s radom u prosincu 2016. godine, privukla je više od 300 klijenata iz Rusije, Bliskog Istoka, Europe i SAD-a. Među zvučnijim imenima nalaze se Ikea, PepsiCo i L'Oreal.

Iako je Robot Vera pokazala kako je moguće umjetnu inteligenciju iskoristiti za automatizirane poslove i zamijeniti dobar dio zaposlenih u ljudskim resursima, konačnu odluku o odabiru najbolje kandidata ipak donose ljudi.

Jer, koliko god Robot Vera bila sposobna za prepoznavanje dobrih i loših kandidata, ipak ti kandidati u konačnici moraju raditi s drugim ljudima, a ne s "Verom".

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti