U DOK-ING-u razvili postrojenje za pretvaranje tekstila u energiju

Radi se o razvojnom projektu vrijednom 700.000 eura, sufinanciranom iz Norveškog fonda za inovacije.

Hina | 01.05.2024. / 08:23

LOOPER (Foto: DOK-ING)

Kompanija DOK-ING, u suradnji sa socijalnom zadrugom Humana Nova iz Čakovca, uspješno je testirala svoje pilot postrojenje za obradu otpadnog tekstila iz kojeg proizvodi vodik, koje je predstavljeno u utorak na završnoj konferenciji tog projekta.

Radi se o razvojnom projektu vrijednom 700.000 eura, sufinanciranom iz Norveškog fonda za inovacije, a cilj mu je razviti prvo LOOPER postrojenje za tekstilni otpad, čime se mijenja paradigma obrade tekstilnog otpada, koja je danas isključivo spaljivanje i odlaganje na odlagalište, izvijestili su iz DOK-ING-a.

Pametna odjeća - 1 Odsad odjeća može mijenjati boju: "Kada ju dodirnete možete vidjeti da je osjećaj kao kod bilo kojeg običnog pletiva"

Naime, u EU procjenjuju da je potrošnja tekstila po stanovniku u 2020. godini iznosila 14,8 kilograma, dok je primjerice u 2003. iznosila 10,1 kilogram. Zbog eksponencijalnog rasta tog problema, Europska unija donijela je ambiciozne ciljeve u pogledu zbrinjavanja. Međutim, na tržištu do sada nije postojalo odgovarajuće rješenje.

Članica DOK-ING Grupe, DOK-ING Indeloop razvila je inovaciju za preradu jedne tone tekstila dnevno, koja ne samo zbrinjava otpad na način koji minimizira njegovo odlaganje, već i iz njega proizvodi dodatnu vrijednost odnosno energiju. Inovacija procesom uplinjavanja obrađuje otpadni tekstil i pretvara ga u vodik, pepeo i čađu. Čitav proces je bez emisija u okoliš, a dobiveni pepeo se može dalje koristiti za građevinski materijal poput cigle, dok je primjena vodika u obliku energije i goriva višestruka.

Maja Pulić Razvijaju aplikaciju za borbu protiv "brze mode"

Naša zvijezda vodilja u razvoju je bila kako osmisliti proces u kojem otpad prestaje biti nešto čega se želimo riješiti i postaje vrijedna sirovina koja stvara novu vrijednost. Veliko je postignuće što danas imamo inovaciju koja upravo iz otpada stvara energiju. LOOPER sprječava otprilike 275.100 kilograma emisija CO2 godišnje u usporedbi s konvencionalnim načinima obrade tekstilnog otpada te u potpunosti isključuje potrebu za odlaganjem tekstilnog otpada na odlagalište, što je nedvojbeno najviši tehnološki doseg zelenog i kružnog gospodarstva za tekstil, kazala je Danica Maljković, direktorica za energiju i održivost u DOK-ING Grupi.

Kroz funkcionalni prototip demonstriran u industrijskom okruženju na pilot lokaciji u Čakovcu, DOK-ING je dokazao svoju tehnologiju i, kako ističu, sada mogu ponuditi taj proizvod na globalnom tržištu. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti