U Instagramu razmišljaju o uvođenju pretplate za dio sadržaja

Po uzoru na Twitter, Instagram bi mogao uvesti pretplatnički servis koji će korisnicima omogućiti pristup nekim ekskluzivnim storyjima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.07.2021. / 10:38

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Instagram više nije aplikacija za dijeljenje fotografija, poručio je u videozapisu prvi čovjek te društvene mreže Adam Mosseri. Naglasio je kako se žele, na temelju uspjeha konkurentskih aplikacija poput YouTubea i TikToka, više fokusirati na video i zabavu te je najavio da će u budućnosti krenuti s nekim promjenama i eksperimentima s kojim bi korisnicima dali neke nove mogućnosti i bolje iskustvo na Instagramu.

Slika nije dostupna Znate li zašto vam se određeni sadržaj prikazuje na Instagramu? Iz kompanije objasnili način na koji rade njihovi algoritmi

Ono što nije spomenuo, a o čemu se ovih dana govori na mreži, jest potencijalno uvođenje pretplate za korisnike Instagrama. Naravno, to ne znači da ćete za pristup i korištenje toj mreži u budućnosti trebati plaćati novac, već bi oni koji plaćaju pretplatu dobili pristup nekakvom ekskluzivnom sadržaju. Konkretno, spominje se pretplatnički storyji.

Nešto slično već smo vidjeli na Twitteru koji je najavio opciju super pratitelja kojima je, za određenu novčanu naknadu, dostupan dodatan sadržaj nekih popularnih osoba koje prate.

S pretplatom na ekskluzivne priče Instagram će dobiti još jedan način na koji će monetizirati svoju platformu (za očekivati je da će uzeti proviziju na pretplatu), a prema Tech Cruncheu, razmišljaju i o dodatnim načinima na koje mogu povećati svoju zaradu poput NFT-a, odnosno skupljanja (tj. kupovine) digitalnih memorabilija koje bi se onda pojavljivale u posebnom tabu unutar te mreže.

Društvene mreže (Foto: AFP) Na Instagram i Facebook stiže velika promjena koja se neće svima svidjeti: "Cilj je ljudima dati kontrolu"

Na internetu su se već pojavile neke fotografije testiranja ekskluzivnih storyja za pretplatnike za koje su iz te kompanije potvrdili da nisu lažne te kažu kako je riječ o internim testiranjima prototipa koji je još u razvoju, ali koji još nisu dostupni za javno testiranje. No to je sve što su rekli o tom projektu i testiranjima, tako da nije poznato kada bi ta opcija, odnosno pretplata trebala postati dostupna svima.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti