U planu velike promjene: Twitter više neće biti isti?

U Twitteru razmišljaju o velikim promjenama koje bi se, među inim, odnosile na nemogućnost retvitanja i spominjanja u objavama.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.11.2019. / 07:26

Twitter (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

U Twitteru razmišljaju o velikim promjenama zahvaljujući kojima, ako se zaista odluče na njihovo uvođenje, ta društvena mreža više neće biti ista. O kakvim novitetima razmišljaju, objavio je, naravno, na Twitteru, potpredsjednik za dizajn i istraživanje mreže Dantley Davis. On je najavio nekoliko mogućnosti koje bi mogli uvesti tijekom sljedeće godine, no prvo će provesti testiranja i istraživanja kako bi odlučili o sljedećim koracima.

Jack Dorsey Nije prvi put: Šefu Twittera hakirali profil na - Twitteru

Svakako najzanimljiviji novitet odnosi se na nemogućnost retvitanja. Chris Wetherell, koji je prije deset godina dizajnirao tipku za retvit nedavno je rekao da u kompaniji nisu razmišljali o potencijalnim problemima koje bi mogućnost prenošenja nečije objave bez dopuštenja te osobe mogla izazvati. U razgovoru za BuzzFeed rekao je kako je retvit pogoršao ukupno iskustvo korištenja platforme.

U Twitteru, naravno, ne razmišljaju o uklanjanju retvita, već bi mogli omogućiti korisnicima da sami odluče žele li zabraniti prenošenje svojih objava na toj mreži. Tako da, kada se njihovim pratiteljima pojavi taj tvit u timelineu, on neće imati opciju retvitanja. Riječ je o jednoj od opcija kojima se želi spriječiti zlostavljanje na Twitteru jer se objave na toj mreži nekada prenose u negativom kontekstu, odnosno neispravno se interpretiraju samo kako bi se napao njihov autor.

Kako bi zaštitili korisnike, Twitter priprema i još jednu zanimljivu opciju – ako vas netko želi spomenuti u svojoj objavi, vi ćete mu prvo morati dati odobrenje. To je također još jedan od načina zaštite korisnika koje ljudi često označavaju u svojim objavama i kritiziraju. S takvim opcijama korisnici više ne bi morali zaštititi svoje račune kao privatne račune, što je veliki problem za poznate i javne osobe, već bi mogli i dalje svi mogli vidjeti njihove objave, no ne bi ih mogli prenositi niti bi mogli spominjati te korisnike u svojim objavama.

Twitter (Foto: AFP) Dali ste Twitteru broj telefona i e-mail? Možda su baš vaše greškom proslijedili oglašivačima...

Što se ostalih potencijalnih noviteta tiče, Davis je spomenuo i mogućnost naknadnog uklanjanja spominjanja korisnika (@korisnik) iz razgovora, što bi mnogima također mogla biti korisna opcija.

Ovo, spomenimo još jednom, nisu opcije koje sigurno možemo očekivati, no o njima se u posljednje vrijeme govori u Twitteru te postoji mogućnost da će kompanija dio njih (ili sve) zaista implementirati u svoju mrežu. Ako do toga zaista dođe te ako korisnici dobiju mogućnost zabrane retvitanja njihovih objava te zabrane njihova spominjanja (bez odobrenja), to bi "u temelju promijenilo način funkcioniranja Twittera", komentirali su na The Vergeu.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti