U trendu su jeftini telefoni: Predviđa se pad potražnje za top-modelima smartphonea

Prema predviđanjima Appleova partnera TSMC-a, ove godine možemo očekivati pad prodaje top-modela pametnih telefona, dok će prodaja mobilnih uređaja srednje i niže kategorije rasti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.01.2018. / 08:59

iPhone (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Nedavno su u medijima objavljene informacije kako će Appleovi dobavljači smanjiti proizvodnju komponenata za iPhone 8/8 Plus i iPhone X. Iako je riječ dijelom o sezonskim trendovima jer općenito potražnja za telefonima (i drugim gadgetima) pada nakon blagdanskog kvartala kada je potrošnja najveća, ovog puta postoje indicije kako je prodaja iPhonea 8 i 8 Plus manja od očekivane. Smanjenje narudžbi komponenata za ova dva modela počelo je još krajem prošle godine, što je prilično neobično kada su u pitanju Appleovi telefoni, no i iz same kompanije nedavno su komentirali kako nisu sigurni kakve će biti reakcije korisnika na tri nova modela, uključujući najskuplji iPhone X, tj. kako će se to odraziti na ukupnu prodaju njihovih telefona.

Prema informacijama TSMC-a, Appleova partnera koji je zadužen za proizvodnju dijela komponenti, čini se kako ovo nije problem vezan samo uz Cookovu kompaniju, već za cjelokupno tržište top-modela pametnih telefona. Naime, u TSMC-u ove godine očekuju smanjenje tržišta premuim smartphonea, odnosno prodaje top-modela pametnih telefona. Izvršni direktor kompanije C.C. Wei rekao je prilikom objave rezultata za posljednji kvartal posljednje godine kako će njihova zarada na mobilnom tržištu ostati ista, tj. slična kao i godinu prije i dodao da, dok će prodaja top-modela telefona pasti, možemo očekivati rast od nekoliko posto na tržištu telefona srednje i niže kategorije.

Zanimljivo, iako polovica od zarade kompanije dolazi od prodaje komponenata za mobilne telefone, usprkos padu potražnje za komponentama, predsjednik kompanije Morris Chang predviđa povećanje prihoda za ovu godinu od čak 10 do 15 posto, i to na krilima kriptovaluta (njihovi chipsete koriste se za rudarenje kriptovaluta) i povećanog korištenja aplikacija baziranih na umjetnoj inteligenciji u podatkovnim centrima i elektroničkim uređajima. Koliko su kriptovalute važne za ovu kompaniju, najbolje govori podatak da im je, nakon Applea, najveći klijent Bitmain, kineska kompanija fokusirana na čipove za rudarenje Bitcoina.

Izvor: 9to5Mac
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti