Umjetna inteligencija hit među učenicima: Više od 700 učenika položilo Elements of AI

Završeno AI School Challenge natjecanje u kojem su sudjelovali učenici iz preko 80 škola. Za sve njih je ekskluzivno predavanje održao mladi hrvatski inovator Albert Gajšak.

Martina Čizmić | 04.11.2021. / 11:34

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Umjetna inteligencija zaintrigirala je učenike osnovnih i srednjih škola i potaknula ih da se priključe projektu AI School Challenge. Tako je više od 80 škola aktivno sudjelovalo u natjecanju, a više od 700 učenika uspješno je položilo Elements of AI tečaj. 

Umjetna inteligencija, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Prednosti učenja o umjetnoj inteligenciji iz udobnosti vlastitog doma prepoznalo više od 13 tisuća građana

Koliko je umjetna inteligencija zanimljiva i izazovna, iz prve im je ruke ispričao mladi inovator Albert Gajšak, koji je s učenicima podijelio kako je još kao tinejdžer uspio pokrenuti uspješan posao s edukcijskom elektronikom koji raste iz godine u godinu. Inače, CircuitMess je najnoviji uspjeh zabilježio pokretanjem uspješne Kickstarter kampanje za svoj najnoviji projekt – Batmobile.

Na bilo kojem putu ćete imati puno izazova, oni su sastavni dio učenja i ne smiju vas obeshrariti. Najvažnije je da krenete sami raditi na onome što volite, preuzmete stvar u svoje ruke i slijedite svoje snove. Ako se planirate baviti poduzetništvom, preporučio bih vam da popričate s postojećim poduzetnicima i poslušate njihove savjete, poručio je Gajšak učenicima.

Podsjetimo, Elements of AI dosad je upisalo više od 27 tisuća Hrvata koji su se upoznali s osnovama umjetne inteligencije i načinu na koji funkcionira ova tehnologija, dok su projekt AI School Challenge natjecanja zajedničkim snagama pokrenuli Udruga CroAI i CARNET.

Slika nije dostupna Google uvrstio online tečaj Elements of AI na platformu Digitalna garaža

Djeca Elements of AI potiče učenike osnovnih i srednjih škola da uče o umjetnoj inteligenciji

Projekt je rezultirao certificiranjem 26 škola koje imaju najmanje 10 učenika i djelatnika sa završenim Elements of AI tečajem, one ponosno nose naziv 'AI škola'. Među školama su se posebno istaknule Gimnazija Vukovar, Srednja škola Jelkovec te I. osnovna škola Čakovec, dok je popis svih AI škola dostupan na službenoj AI School Challenge web stranici.

Iznimno smo zadovoljni odazivom na AI School Challenge koji je pokazao da su učenici u Hrvatskoj itekako zainteresirani za učenje o novim tehnologijama. Moram zahvaliti i našem partneru na ovom projektu CARNET-u koji je bio ključna poveznica prema učenicima i školama. Čestitam svima na odličnim rezultatima i pozivam sve koji nisu da se upoznaju s osnovama umjetne inteligencije i bolje razumiju svijet koji nas okružuje, dodao je Mislav Malenica, predsjednik Udruge CroAI.

Slika nije dostupna Jedinstvena prilika za studente: Naučite osnove umjetne inteligencije i zaradite dodatne ETSC bodove

Slika nije dostupna Među najboljima u Europi: Više od 21 tisuće ljudi u Hrvatskoj educira se o umjetnoj inteligenciji

Tečaj ostaje dostupan svima zainteresiranima za edukaciju o tehnologiji umjetne inteligencije. Sastoji se od šest poglavlja te sadrži 25 vježbi, a za njegovo završavanje nije nikakvo potrebno predznanje, niti znanje matematike i/ili programiranja. Za završavanje tečaja u prosjeku je potrebno uložiti do 25 sati, dok su mnogi polaznici u Hrvatskoj tečaj završili u svega nekoliko sati.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti