Unatoč pogreškama u testiranju: Britanija ide dalje s cjepivom AstraZenece i želi da na tržište dođe do Božića

Kritike su zaredale upravo zbog toga što je riječ o manjoj skupini dobrovoljaca te zato što je do otkrića došlo pogreškom.

Hina | 27.11.2020. / 12:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Velika Britanija učinila je u petak korak prema odobrenju cjepiva protiv COVID-19 tvrtke AstraZeneca zatraživši od regulatora da pokrene postupak, nakon što su stručnjaci izrazili dvojbe u sigurnost i učinkovitost cjepiva a kompanija najavila da bi mogla provesti dodatnu studiju.

Slika nije dostupna AstraZeneca će vjerojatno ići u dodatno kliničko ispitivanje zbog "sretne" pogreške s doziranjem

Slika nije dostupna AstraZeneca dobila neočekivan prijedlog od tvoraca cjepiva Sputnik V: "Udružimo snage, povećajmo učinkovitost"

Britanska vlada je osigurala 100 milijuna doza cjepiva koje su razvili AstraZeneca i sveučilište u Oxfordu, najviše od svih cjepiva protiv koronavirusa.

Britanska farmaceutska tvrtka objavila je da će do kraja godine biti dostupno četiri milijuna doza, a ministar zdravstva Matt Hancock želi da na tržište dođe prije Božića.

Službeno smo od regulatora zatražili da pokrene postupak vezan za cjepivo Oxforda/AstraZenece, analizira rezultate i odluči ispunjava li stroge sigurnosne standarde, rekao je Hancock.

To je važan korak prema što bržoj i što sigurnijoj primjeni cjepiva, dodao je.

Regulatorna agencija za medicinu i medicinske proizvode krenula je s analizom rezultata ispitivanja još početkom mjeseca kada su počeli stizati prvi rezultati o sigurnosti i učinkovitosti.

Slika nije dostupna Što je zaslužno za potencijalno visoku učinkovitost oksfordskog cjepiva? Greška u testiranju!

Britanski laboratorij objavio je u ponedjeljak na temelju velikih kliničkih ispitivanja u Velikoj Britaniji i Brazilu da je cjepivo učinkovito prosječno 70 posto.

Međutim, iza tog prosječnog rezultata kriju se velike razlike između dva različita protokola. Tako je učinkovitost iznosila 90 posto za dobrovoljce koji su u prvom navratu primili pola doze, a zatim i cijelu dozu mjesec dana poslije, a za skupinu koja je u dva navrata primila cijele doze, također u razmaku od mjesec dana, učinkovitost je iznosila 62 posto.

Laboratorij je objavio da je ubrizgavanje pola doze u prvoj grupi rezultat slučajne pogreške, pa je samo 3000 pacijenata bilo povrgnuto takvom protokolu, no ipak ti rezultati govore da je takva shema izazvala bolji imunosni odgovor.

Kritike su zaredale upravo zbog toga što je riječ o manjoj skupini dobrovoljaca te zato što je do otkrića došlo pogreškom. Nadalje, prosječna dob skupine koja je primila pola doze nije veća od 55 godina, čime su isključene rizične skupine.

Nova studija trebala bi stoga ocijeniti djelotvornost cjepiva davanjem slabije doze.

Cjepivo AstraZenece ima prednost u odnosu na konkurente jer se koristi tradicionalnijom tehnologijom, pa je zato jeftinije i jednostavnije za skladištenje jer se može čuvati na temperaturi običnog hladnjaka, a ne pri krajnje niskim temperaturama kao što je slučaj cjepiva Moderne (-20 Celzijevih stupnjeva), odnosno -80 za cjepivo Pfizer/BioNtech.

U ponedjeljak je AstraZeneca objavila da će brzo krenuti u proizvodnju 3 milijarde doza koje bi bile raspoložive 2021. Za usporedbu, Pfizer i njegov partner BioNTech objavili su da će proizvesti 1,3 milijarde doza do kraja 2021.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti