Upozorenje njemačkog liječnika: Ako koronavirus nastavi mutirati, mogla bi se pojaviti varijanta ubojita poput virusa ebole

Njemački top liječnik strahuje da bi nekontrolirano mutiranje novog koronavirusa moglo dovesti do varijante koja je zarazna poput delta varijante i ubojita poput virusa ebole.

Branimir Vorša | 28.11.2021. / 10:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ako novi koronavirus nastavi i dalje mutirati, mogla bi se pojaviti i varijanta koja je jednako zarazna kao i delta i jednako smrtonosna poput virusa ebole. To mračno upozorenje stiže iz Svjetskog medicinskog udruženja (World Medical Association, WMA), koje čine liječnici iz cijelog svijeta.

Vrlo je važno virusu ne dozvoliti šansu da dalje mutira, rekao je Frank Ulrich Montgomery, njemački radiolog i predsjednik WMA u razgovoru za njemački list medijske grupe Funke u nedjelju. Dodaje da bi se takvo što postiglo, možda će biti potrebno cijepiti svijet godinama.

Virus ebole, čiju bi ubojitost mogla postići i neka nova buduća varijanta koronavirusa, od čega Ulrich strahuje, otkriven je prvi put 1976. godine u Južnom Sudanu i Kongu. Njegova najsmrtonosnija epidemija zabilježena je između 2014. i 2016. godine, kad je uzeo više od 11.000 života.

Virus ebole izaziva tešku groznicu i unutarnje krvarenje, a prosječna smrtnost od tog virusa iznosi 50 posto prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Neki od poznatih sojeva tog virusa imali su i razinu smrtnosti od zastrašujućih 90 posto.

Upitan oko situacije s panedmijuom u NJemačkoj, Ulrich upozorava da će se broj novozaraženih vjerojatno udvostručiti u narednih desetak dana. Pozvao je i na uvođenje strožih mjera u Njemačkoj, pozivajući vlasti da zatvore sve božićne sajmove te zabrane proslave i vatromete.

Ako novi val pandemije ne popusti, Ulrich smatra da će možda biti potrebno uvesti i novo zatvaranje i u poslovni sektor. Istaknuo je da će mjere koje se donesu sad, imati pravi učinak tek nakon dva tjedna, a obzirom na kampanju cijepljenja, odgoda učinka tih mjera mogla bi se odužiti i na do šest mjeseci.

Ta crna predviđanja dolaze u jeku otkrića omikron varijante novog koronavirusa na Jugu Afrike. WHO je u petak i formalno proglasio omikron varijantu "zabrinjavajućom". DOk znanstvenici rade na tome da doznaju što više informacija o omikron varijanti, strah da je ta varijanta još zaraznija od prethodnih, već je prisutan te su počela uvođenja novih zabrana i zatvaranja u mnogim zemljama.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti