Uskoro stižu i gaming laptopi s umjetnom inteligencijom

Tržište gaming prijenosnih računala neće kaskati ni za kim, kad je riječ o uvođenju AI značajki u novu generaciju računala.

Branimir Vorša | 03.06.2024. / 11:42

Nvidia
Nvidia (Foto: Arhiva/AFP) (Foto: Arhiva/AFP)

Nvidia i AMD planiraju lansirati prijenosna gaming računala s Microsoftovom značajkom AI Copilot Plus, koju su Microsoft i Qualcomm nedavno najavili za prijenosna računala. Na sajmu Computex u Tajvanu, Nvidia je nagovijestila nadolazeća “RTX AI PC” prijenosna računala od Asusa i MSI-ja koja će uključivati ​​tu značajku.

Novonajavljena RTX AI PC prijenosna računala od ASUS-a i MSI-a imaju liniju grafičkih kartica do GeForce RTX 4070 i energetski učinkovite sustave na čipu s Windows 11 AI PC mogućnostima, navela je Nvidia u objavi na blogu. Nvidia je potvrdila da će ta prijenosna računala također imati najnovije AMD-ove Strix CPU-e.

AMD tek treba službeno predstaviti svoje Strix procesore za prijenosna računala, a očekuje se da će biti najavljeni tijekom njihovog predstavljanja na Computexu. Nvidia je sugerirala da prva računala Copilot Plus s pogonom na AMD-u možda neće dobiti Microsoftove AI značajke pri lansiranju.

Ova Windows 11 računala s umjetnom inteligencijom dobit će besplatno ažuriranje za Copilot+ PC iskustvo kada to bude dostupno, dodala je Nvidia u objavi na blogu. To implicira moguću odgodu ili razdoblje ekskluzivnosti za Qualcommov hardver koji izlazi 18. lipnja.

Stiže i RTX AI Toolkit

Nvidia ulaže velike napore kako bi ostala relevantna u zadacima umjetne inteligencije na prijenosnim računalima. Dok Microsoft prebacuje modele umjetne inteligencije na NPU (neuralni procesor), Nvidia naglašava sposobnost svojih GPU-a da se nose s intenzivnijim radnim opterećenjima umjetne inteligencije. Nvidia gura “RTX AI prijenosna računala,” za koja tvrdi da mogu upravljati većim AI radnim opterećenjima bolje od NPU-a.

Jensen Huang Procvat umjetne inteligencije katapultirao rezultate Nvidije

Nvidia će u lipnju lansirati RTX AI Toolkit, koji sadrži alate i SDK-ove za prilagodbu modela, optimizaciju i implementaciju. Ovaj skup alata će optimizirati modele kao što je Meta's Llama 2 za rad s manje VRAM-a i boljim performansama.

Suradnja će razvojnim programerima aplikacija omogućiti jednostavan pristup sučelju za programiranje aplikacija (API) GPU-ubrzanim malim jezičnim modelima (SLM), koji daju mogućnosti generiranja proširenog dohvaćanja (RAG) i koji radi na uređaju pokretanom Windows Copilot Runtime sustavom, navode iz Nvidije.

Microsoftov Windows Copilot Runtime omogućit će programerima da jednostavno dodaju AI značajke svojim aplikacijama, oslanjajući se na NPU hardver ili Nvidia GPU za ubrzanje.

NPU-ovi trenutno postižu približno 40 TOPS (teraoperacija po sekundi) performansi, dok Nvidijini GPU-i mogu premašiti 1000 TOPS za AI ubrzanje. NPU-ovi su učinkoviti za manje modele u prijenosnim računalima, ali GPU-ovi bolje upravljaju većim modelima u stolnim računalima.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti