Uz to što nas nemilice grije, Sunce nam šalje i geomagnetsku oluju

Sunčeve odnosno solarne baklje pojavljuju se svako toliko kad se moćna magnetska polja unutar i oko Sunca povežu.

Martina Čizmić | 17.07.2023. / 07:28

Solarna baklja
Solarna baklja (Foto: Reddit/u/ajamesmccarthy)

 Uz rekordne vrućine koje su zahvatile dobar dio svijeta, čini se da nam Sunce prijeti još nečime.

Naime, nakon što su u nedjelju uočili tri solarne baklje na površini Sunca, ruski su znanstvenici odaslali upozorenje. Kako ističu, zbog snažne solarne aktivnosti, moglo bi doći do poteškoća u kratkovalnoj komunikaciji.

Sunce Solarna baklja najsnažnije klase pogodila Zemlju, izazvala jednosatni gubitak radijskog signala

Prema priopćenju iz Fedorova, Instituta za primjenjenu geofiziku u Moskvi, očekuju nas baklje klase X, uljučujući i protonske baklje.

 

 

Baklje klase X najveće su eksplozije u Solarnom sustavu i mogu stvoriti dugotrajne radijacijske oluje. S druge strane, protonske baklje u oluja čestica solarne energije, uglavnom sastavljena od, kako im ime govori, protona.

 

 

Sunčeve odnosno solarne baklje pojavljuju se svako toliko kad se moćna magnetska polja unutar i oko Sunca povežu. Takvi izboji energije mogu utjecati na Zemljino magnetsko polje, ali i oštetiti satelite i komunikacijsku opremu. Primjerice, velika geomagnetska olujka koja je bila izazvana eksplozijom na površini Sunca, 2022. godine onesposobila je 40 netom lansiranih SpaceX-ovih satelita.

Sunce i divovska pjega okrenuta preema Zemlji Divovska Sunčeva pjega trenutačno je okrenuta prema Zemlji, a astronomima čak ne treba ni teleskop da je vide

Prema procjenama znanstvenika, krajem dana očekuje se da će do Zemlje doći magnetski val koji je nastao zbog ovih solarnih baklji. Očekuju tek blaže geomagnetske oluje, uz mogućnost izoliranih srednjih oluja tijekom utorka, no osim povremenih poteškoća u komunikacijama na tim izloženim dijelovima, ne bi trebalo biti većih poteškoća na Zemlji. Znanstvenici tek ističu kako bi se tijekom noći moglo očekivati pojavu "polarne svjetlosti" i nešto južnije no što je to uobičajeno. 

Izvor: Reuters, EarthSky

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti