Solarna baklja najsnažnije klase pogodila Zemlju, izazvala jednosatni gubitak radijskog signala

Znanstvenici upozoravaju da nas i u narednim danima čekaju još barem tri solarne baklje M-klase, uz "malu šansu" i za novu baklju najsnažnije kategorije.

Branimir Vorša | 31.03.2023. / 10:10

Sunce
Sunce (Foto: NASA/GSFC/SDO)

Solarna baklja najsnažnije kategorije bljesnula je u utorak sa Sunca prema Zemlji, poslavši erupciju X-zraka i ultraljubičastog zračenja brzinom svjetlosti prema našem planetu. Riječ je bila o solarnoj baklji X-klase, koja je uzrokovala nestanak radijskog signala na oko jedan sat u dijelovima jugoistočne Azije, Australije i Novog Zelanda, koji su se našli na dnevnoj strani Zemlje u trenutku njezinog dolaska.

Jednosatni nestanak radijskog signala uzrokovan je zato što je ekstremno sunčevo zračenje ioniziralo dijelove gornje atmosfere našeg planeta, degradirajući visokofrekventne radiovalove koji putuju tim dijelom Zemljine atmosfere.

Preteča još veće solarne aktivnosti u nadolazećim danima

Izbacivanje koronalne mase Na suprotnoj strani Sunca nedavno se dogodila toliko snažna erupcija da je njezin udarni val zahvatio i Zemlju

Solarna baklja se dogodila nakon niza snažnih događaja na Suncu, uključujući dvije goleme koronalne rupe i niz erupcija, koje su uzrokovale da se polarna svjetlost pojavi na nebu sve do Arizone u SAD-u. Znanstvenici međutim napominju da bi ta solarna baklja mogla biti preteča još veće solarne aktivnosti u nadolazećim danima.

Sunce je u međuvremenu već proizvelo još tri umjerene baklje M-klase (jedna razina snage ispod X-klase) u četvrtak, prema izvješću američkog Centra za predviđanje svemirskog vremena, Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA). U navedenom se izvješću predviđa i mogućnost još baklji klase M u nadolazećim danima, s malom šansom za još jednu baklju klase X idućeg tjedna u četvrtak.

Prognoza svemirskog vremena britanskog Ureda za meteorologiju također je upozorila da su u sljedeća dva dana moguće umjerenije baklje, zbog velike, aktivne skupine sunčevih pjega okrenutih prema Zemlji. Sunčeve pjege su mala, tamna područja gdje su površinske temperature niže od okolne plazme.

Najslabija baklja najsnažnije klase

Nije loše napomenuti i da je solarna baklja u utorak bila čak sedma solarna baklja X-klase dosad u 2023. godini, što sugerira da će solarna aktivnost ove godine daleko premašiti 2022. godinu, u kojoj je bilo ukupno sedam solarnih baklji X-klase, prema blogu SpaceWeather.com, koji prati dnevne službene američke podatke o Suncu i njegov utjecaj na Zemljinu atmosferu.

Kad je riječ o samoj baklji od utorka, iako je ona pripadala klasi najsnažnijih solarnih baklji, bila je rangirana kao X1.2, a Sunce može proizvesti solarnu baklju snage X28, koja bi bila razorna za tehnologiju na Zemlji.

Sunce Znanstvenici već dugo znaju za misteriozne "otkucaje srca" u Suncu, ali sada tvrde: "Konačno smo odredili njihovo porijeklo"

Osim nestanka radijskih signala, baklje i druge solarne erupcije mogu uzrokovati nestanak struje, izbaciti satelite iz orbite i pomutiti GPS sustav. Ono što se u pravilu najčešće događa međutim, jest to da solarna aktivnost izaziva energične prikaze polarne svjetlosti, ponekad ih gurajući južnije od uobičajenih arktičkih regija.

Znanstvenici upozoravaju da se sprema još više solarnih baklji i erupcija, a njihova učestalost će se vjerojatno povećati, kako Sunce napreduje prema vrhuncu svog 11-godišnjeg solarnog ciklusa, koji će se dogoditi 2025. godine.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti