Na suprotnoj strani Sunca nedavno se dogodila toliko snažna erupcija da je njezin udarni val zahvatio i Zemlju

Sunčeve baklje i izbacivanje koronalne mase nisu ništa novo, ali najnovija erupcija bila je nešto posve rijetko i posebno, jer je udarni val zahvatio i Zemlju, iako se erupcija dogodila na suprotnoj strani Sunca.

Branimir Vorša | 17.03.2023. / 15:42

Izbacivanje koronalne mase
Izbacivanje koronalne mase (Foto: NASA/ESA/SOHO)

Sunce je posljednjih nekoliko tjedana poprilično aktivno s erupcijama koronalne mase (CME), no najnovija je bila posve nevjerojatnog intenziteta. Sunčeve baklje i izbacivanje koronalne mase nisu ništa novo, ali ovaj posljednji događaj je bio nešto posebno.

Svemirska letjelica za praćenje Sunca je 12. ožujka zabilježila je ogromnu količinu materijala izbačenu CME-om sa strane Sunca koja je okrenuta od Zemlje. Izbačeni materijal jurio je od Sunca izuzetno velikom brzinom od 2127 kilometara u sekundi.

Sunce Znanstvenici već dugo znaju za misteriozne "otkucaje srca" u Suncu, ali sada tvrde: "Konačno smo odredili njihovo porijeklo"

Neobično intenzivan događaj

Erupcije na suprotnoj strani Sunca obično nemaju tendenciju zahvaćanja  Zemlju, jer materijal izbacuju u suprotnom smjeru, ali najnoviji CME je bio toliko intenzivan da su sateliti koji kruže oko našeg planeta uhvatili signal čestica iz te erupcije, ubrzanih udarnim valom erupcije točno prema nama.

Suncese približava kraju svog 11-godišnjeg ciklusa, u kojem Sunčeva aktivnost doseže vrhunac i opada. Trenutno ide prema solarnom maksimumu, a postići će ga vjerojatno u sljedećih godinu ili dvije, kada će Sunce biti najaktivnije, imati puno pjega te puno solarnih baklji.

Spomenuti ciklusi povezani su sa Sunčevim magnetskim poljem koje mijenja polaritet svakih 11 godina, iako znanstvenici još uvijek pokušavaju dokučiti zašto se to događa. Taj polarni okret odvija se na solarnom maksimumu, gdje magnetsko polje na Sunečvim polovima slabi do nule, a zatim se ponovno pojavljuje sa suprotnim polaritetom. Drugim riječima, sjever postaje jug, jug postaje sjever.

Sunčeva VIDEO Solar Orbiter snimio nešto bizarno i zanimljivo na Suncu te iznenadio znanstvenike

Tijekom tog vremena, Sunčeve pjege se pojavljuju u velikom broju. To su privremene mrlje na Suncu s jačim magnetskim poljima, čije se linije često petljaju, pucaju i ponovno spajaju. Kada se to dogodi, oslobađa se ogromna količina energije u obliku sunčeve baklje. To ponekad može proizvesti i izbacivanje koronalne mase, pri čemu se tone materijala i magnetskih polja izbacuju dalje u svemir.

Oznaka velike rijetkosti

Na Suncu trenutno postoji oko 100 sunčevih pjega, od kojih su neke grupirane u područja sunčevih pjega. Neka područja sunčevih pjega mogu trajati dugo, neprestano bliješteći, prije nego što nestanu iz vidokruga kako Sunce rotira.

Nekoliko dana prije najnovijeg CME-a i s obzirom na njegovu neobičnu oznaku R-tipa (za rijetkost), posebno aktivna regija sunčevih pjega nalazila rotirala se na udaljenu stranu Sunca. Prije nego što je nestala iz Zemljinog vidokruga 4. ožujka, regija nazvana AR3234 emitirala je (uzlaznim redoslijedom snage) 49 baklji klase C, 12 baklji klase M i 1 baklju klase X, koja je najsnažnija vrstu erupcije za koju je naše Sunce sposobno.

Bacanje loptice VIDEO Otkrijte koliko daleko možete baciti lopticu na drugim planetima u Sunčevu sustavu

Nije poznato da li je AR3234 odgovoran za baklju tipa R, ali to je svakako moguće i solarni znanstvenici definitivno žele znati više o tome. Srećom, solarna sonda Parker bila je točno na liniji vatre za spomenuti CME, a sada znanstvenici samo moraju čekati sljedeće preuzimanje Parkerovih podataka kako bi očtali mjerenja tog izbacivanja koronalne mase. To će se dogoditi nakon 17. ožujka, kada bi sonda trebala proći blizu Sunca.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti