Uznemirujuće otkriće: Trudnice su izložene opasnim kemikalijama koje se mogu pronaći u posuđu, bojama za kosu, plastici i pesticidima

Nova američka studija otkrila je uznemirujuće činjenice o kemikalijama kojima su izložene trudnice u SAD-u te kakve one posljedice mogu imati po njih i njihove bebe.

Branimir Vorša | 30.08.2022. / 10:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Trudnice u SAD-u izložene su kemikalijama kao što su melamin, cijanurna kiselina i aromatski amini, koji mogu povećati rizik od raka i štetiti razvoju djeteta, tvrde istraživači sa Sveučilišta UC San Francisco i Johns Hopkins.

Melamin i cijanurna kiselina pronađeni su u uzorcima gotovo svih sudionica istraživanja, ali najviše razine pronađene su kod tamnoputih žena i onih koje su više bile izložene duhanu. Četiri aromatska amina koji se obično koriste u proizvodima koji sadrže boje i pigmente također su pronađena kod gotovo svih trudnica.

Slika nije dostupna Za mirnih 9 mjeseci: Pametan sat pomaže u praćenju svakog trenutka trudnoće

Nalaze se posvuda

Ljudi mogu biti izloženi melaminu i aromatskim aminima na različite načine: kroz zrak koji udišu, jedući kontaminiranu hranu ili gutajući kućnu prašinu, kao i iz vode za piće ili korištenjem proizvoda koji sadrže plastiku, boje i pigmente.

Ove kemikalije izazivaju ozbiljnu zabrinutost zbog svoje povezanosti s rakom i razvojnom toksičnošću, ali se u Sjedinjenim Državama ne prate rutinski, rekla je dr. Tracey J. Woodruff, profesorica opstetricije, ginekologije i reproduktivne medicine koja vodi UCSF-ov Program o reproduktivnom zdravlju i okolišu te je koautorica studije objavljene u znanstvenom časopisu Chemosphere.

Zajedno, još su opasniji

Melamin i njegov glavni nusprodukt, cijanurna kiselina, kemikalije su koje se često koriste u proizvodnji različitih proizvoda. Problem je kad se obje kemikalije nađu u istom proizvodu, jer tada je toksičnost najveća. Melamin se nalazi u posuđu, plastici, podovima, kuhinjskim pultovima i pesticidima; cijanurna kiselina se koristi kao dezinfekcijsko sredstvo, stabilizator plastike i otapalo za čišćenje u bazenima; aromatski amini nalaze se u boji za kosu, maskari, tinti za tetoviranje, boji, duhanskom dimu i ispušnim plinovima dizela.

Utvrđeno je kako melamin oštećuje funkciju bubrega, izaziva nastanak bubrežnih kamenaca i opstrukciju mokraćnog sustava kod nekih ljudi. Dodatni pokusi na životinjama pokazuju da melamin smanjuje i funkciju mozga.

Za svoju studiju istraživači su izmjerili 45 kemikalija povezanih s rakom i drugim rizicima koristeći nove metode za hvatanje kemikalija ili kemijskih tragova u uzorcima urina kod 171 žene, koje su bile dio programa američkog Nacionalnog instituta za zdravlje - Utjecaj okoliša na ishode zdravlja djece (ECHO). Razdoblje istraživanja obuhvaća period između 2008. i 2020. godine.

Slika nije dostupna Novo istraživanje podiglo prašinu: Trudnicama se savjetuje da u potpunosti izbjegavaju kavu

Jedna skupina žena najugroženija

Žene su dolazile su iz Kalifornije, Georgije, Illinoisa, New Hampshirea, New Yorka i Portorika. Otprilike jedna trećina njih (34 posto) bile su bijelkinje, 40 posto su bile latinoamerikanke, 20 posto ih je bilo afroameričkog porijekla, 4 posto su bile azijatkinje, a preostalih 3 posto pripadalo je drugim rasnim skupinama. Prethodne studije o melaminu provedene su među trudnicama u azijskim zemljama ili ograničene na osobe koje nisu trudne u SAD-u.

Zabrinjavajuće je što smo pronašli visoke razine štetnih kemikalija kod žena afroameričkog porijekla, rekla je suautorica studije dr. Jessie Buckley, izvanredna profesorica na Bloombergovoj školi javnog zdravlja pri Sveučilištu Johns Hopkins.

Primjerice, razine 3,4-dikloranilina (kemikalije koja se koristi u proizvodnji boja i pesticida) bile su više od 100 posto više među afroameričkim i latinoameričkim ženama u usporedbi s bjelkinjama.

Naša otkrića izazivaju zabrinutost za zdravlje trudnica i fetusa, budući da su neke od ovih kemikalija poznate kao karcinogeni i potencijalno utječu na razvoj djeteta. Jasno je da su potrebne regulatorne mjere kako bi se ograničila izloženost, rekao je Giehae Choi, prvi autor studije i postdoktorand na Sveučilištu Johns Hopkins.

Izvor: EurekAlert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti