Uznemirujući izvještaj: Rasisti putem Telegrama pozivali na pokretanje drugog građanskog rata u SAD-u

Američki Ured za domovinsku sigurnost otkrio je nove zabrinjavajuće detalje u pozadini kaosa i nereda koji se šire SAD-om zbog ubojstva Georgea Floyda.

Branimir Vorša | 02.06.2020. / 15:12

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Bijeli suprematisti koriste se grupom na poznatoj aplikaciji za slanje poruka, Telegram, za međusobnu komunikaciju, pozivanje i ohrabrivanje svojih članova na nasilje i rasni rat u jeku kaosa, nereda i nasilnih prosvjeda diljem SAD-a, uzrokovanih ubojstvom Afroamerikanca Georgea Floyda.

O aktivnostima te grupe bilješku je napravio američki Ured za domovinsku sigurnost (DHS), a o tome je izvijestio Politico. Dokument koji je o aktivnostima te grupe bijelih suprematista na Telegramu sastavio DHS podijeljen je policijskim dužnosnicima.

U tom dokumentu stoji da je dva dana nakon smrti Georgea Floyda dotična grupa na Telegramu poticala svoje sljedbenike da provociraju nasilje i pokrenu 'boogaloo', termin koji koriste neki nasilni ekstremisti kao referencu za pokretanje drugog građanskog rata, tako da pucaju iz oružja u masama.

Jedna od poruka unutar te grupe pozvala je članove da naprave okvir mase ljudi oko sebe.

U dokumentu DHS-a stoji i da su osumnjičeni anarhistički ekstremisti i ekstremistička milicija navodno planirali upasti i zapaliti glavni grad Minnesote, Saint Paul.

U zaključku tog dokumenta stoji da DHS i dalje drži na oku aktere domaće terorističke scene koji su u prethodnim incidentima koristili događaje zaštićene prvim člankom američkog ustava, koji štiti slobodu govora, vjere i prakticiranja vjere te pravo na mirne prosvjede i okupljanja.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti