Vaš nos mogao bi najbolje znati jeste li zaraženi koronavirusom ili ne: Napravljen jednostavan test koji za 45 sekundi daje rezultat

Gubitak osjeta mirisa, odnosno anosmija sad je već široko poznat simptom zaraze novim koronavirusom, a znanstvene studije pokazale su da se javlja kod čak 80 posto osoba pozitivnih na COVID-19 bolest, što taj simptom čini i jednako čestim koliko i kašalj te visoku tjelesnu temperaturu kod simptomatskih pacijenata.

Branimir Vorša | 04.01.2021. / 15:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Za razliku od kašlja ili povišene tjelesne temperature, anosmija je čest simptom i kod osoba koje su u svakom drugom pogledu asimptomatski zaražene novim koronavirusom. Riječ je o neobičnom simptomu kojeg ne uzrokuje puno drugih oblika bolesti pa ga to čini i znatno predvidljivijim za COVID-19 od kašlja i povišene tjelesne temperature, koji se javljaju i kod niza drugih bolesti.

Zbog navedenih razloga, znanstvenici sa sveučilišta Colorado i Yale smatraju da su pronašli bolji način za masovno testiranje ljudi na zarazu novim koronavirusom.

Umjesto invazivnog PCR testa i poveće laboratorijske obrade na koju je potrebno čekati neko vrijeme, navedeni tim znanstvenika kao rješenje nudi 50 kartica s emuzijom koju korisnik oljušti kovanicom ili sličnim predmetom, slično kao i na klasičnoj srećki, i na kojima se ispod emulzije nalaze mirisi. Te kartice i aplikacija za smartphone uređaj čine kombinaciju koja bi mogla biti puno učinkovitija od PCR testiranja.

Ako ste nenadano izgubili osjet mirisa, to bi trebao biti signal da provjerite je li vam maska na licu stoji kako treba, kaže Daniel Larremore, profesor sa sveučilišta oclorado i jedan od trojice autora studije.

Navedena studija nalazi se na medRxiv repozitoriju znanstvenih studija, koji je dostupan javnosti. Tamo objalvjene studije zapravo čekaju znanstvene recenzije, no moguće ih je proučiti.

Ta je studija nedavno objavljena i u njoj znanstvenici koriste matematički model kako bi dokazali da je provođenje testiranja mirisa triput tjedno jednako učinkovito za sprječavnaje širenja novog koronavirusa poput PCR testiranja.

Da ne bude zabune, PCR testovi se i dalje smatraju zlatnim standardom kad je riječ o preciznosti njihovih rezultata, no kad je riječ o masovnom testiranju, frekventnost testiranja postaje jednako važna koliko i preciznost rezultata testiranja. U tom smislu PCR testovi su teški za provođenje i analizu, a nimalo manje važna činjenica jest i da nisu jefitni , što kod masovnih testiranja vrlo brzo može prerasti u ogroman toršak.

Stoga bi jeftiniji, jednostavniji i manje precizan test koji se zato može češće primjenjivati bio jednako vrijedan, smatraju američki znanstvenici.

Sam test dijelom čini znanost, a dijelom osnovnoškolski dizajn i izrada. Čini ga kartica s pet odvojenih dijelova premazanih emulzijom te QR kodom. Prilikom provođenja testa, korisnik skenira QR kod te nakon toga skida emulzije i unosi odgovore na pitanja s višestrukim ponuđenim odgovorima na to što je upravo pomirišao na kojoj poziciji s kartice. jedna od opcija jest i da da nema mirisa.

Čitav proces traje otprilike 45 sekundi, nakon čega vam aplikacija kaže jeste li pali ili prošli na testu.

Trojica znanstveika zatražili su od američke uprave za hranu i lijekove da odobri taj test, ali ne kao dijagnostički alat. osobe koje padnu na tom testiranju, svakako bi trebale odmah obaviti i PCR tetiranje, obzirom da potencijalan gubitak osjeta mirisa, zapravo miriše na česti simptom COVID-19 bolesti.

Izvor: Colorado Sun

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti