Velika Britanija odobrila još jedno cjepivo protiv COVID-19: Zeleno svjetlo dobili i Oxford i AstraZeneca

Prema posljednjim informacijama, britanska je vlada naručila 100 milijuna doza od proizvođača AstraZenece, što je dovoljno za cijepljenje 50 milijuna ljudi.

Martina Čizmić | 30.12.2020. / 08:16

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Regulatori u Velikoj Britaniji odobrili su još jedno cjepivo protiv COVID-19. Nakon Pfizerova zeleno svjetlo za upotrebu dobilo je i "domaće" cjepivo koje su razvili stručnjaci sa Sveučilišta u Oxfordu.

Kako su poručili, njihovo odobrenje znači da je cjepivo sigurno za primjenu i učinkovito.

Podsjetimo, cjepivo koje su razvili na Oxfordu, a koje će proizvoditi AstraZeneca, dugo se smatralo vodećim kandidatom za cjepivo protiv COVID-19, da bi u samoj završnici njegov napredak bio usporen jer je otkrivena pogreška prilikom doziranja u kliničkom testiranju.

No čini se kako su iz Oxforda britanskom regulatoru pružili dovoljno uvjerljivih podataka za odobrenje primjene cjepiva.

Prema posljednjim informacijama, britanska je vlada naručila 100 milijuna doza od proizvođača AstraZenece, što je dovoljno za cijepljenje 50 milijuna ljudi.

Dosad je u Britaniji cijepljeno oko 600 tisuća ljudi, a očekuje se da će oksfordsko cjepivo povećati taj broj jer je jeftinije i lakše za proizvodnju te ne mora biti skladišteno u posebnim uvjetima.

Za razliku od Pfizerova cjepiva koje koristi tehnologiju mRNA, oksfordsko cjepivo oslanja se na genetski modificiran virus obične prehlade u koji su ubačeni podaci o koronavirusu. Nakon što takvo cjepivo dođe u tijelo pacijenta, imunološki sustav ga prepoznaje kao prijetnju i počinje s proizvodnjom antitijela. Tako se stvara imunitet koji štiti osobu od zaraze koronavirusom.

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti