Velika promjena na WhatsAppu: Evo što se od ove godine mijenja za korisnike Androida

Kada do promjene dođe, WhatsApp će korisnicima poslati obavijest.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.01.2024. / 08:33

WhatsApp (Foto: Afp)

Nova godina mogla bi donijeti probleme za neke korisnike jedne od najpopularnijih komunikacijskih platformi na svijetu. Iz WhatsAppa su još prošle godine najavili kako se za korisnike Androida mijenja način na koji se stvaraju sigurnosne kopije sadržaja na Google Driveu. Dosad se, prilikom backupiranja takvog sadržaja, on nije računao kao dio osnovnog Googleova plana koji uključuje 15 GB na koje je moguće pohraniti sadržaj s mailova, dokumenata i fotografija.

WhatsApp Tajni kod stiže na WhatsApp: Evo što to znači za korisnike

Početkom 2024. godine sadržaj s WhatsAppa zauzimat će i prostor na Googleovu Disku tako da, ako je dosegnuto ograničenje Diska, korisnici više neće moći pohranjivati nikakav sadržaj na njega, tj. neće moći imati sigurnosne kopije razgovora, fotografija i videozapisa.

Ako aktivirate stvaranje sigurnosne kopije WhatsAppa na Androidu, dostupan je osobni Googleov račun s 15 GB besplatnog prostora - tri puta više u odnosu na većinu mobilnih platformi, a koji se dijeli s Diskom, Gmailom i fotografijama, objasnili su iz Googlea i time podsjetili kako omogućuju više besplatnog prostora za backup u odnosu na Apple. Ipak, u današnje vrijeme, u kojem često snimamo i dijelimo teške datoteke, tih 15 GB i nije previše, odnosno brzo se može ispuniti sadržajem.

Kako bi i dalje mogli raditi sigurnosne kopije WhatsAppa na Androidima, korisnici imaju dvije mogućnosti. Prva je osloboditi prostor, odnosno izbrisati dio postojećeg sadržaja koji se nalazi na Disku ili povećati prostor koji imate na njemu. To povećanje, naravno, nije besplatno i, ako želite najjeftiniji Googleov paket koji uključuje 200 GB prostora, njega treba platiti 3,19 eura mjesečno, odnosno 31,85 eura godišnje.

Također, kako bi njihove sigurnosne kopije zauzimale što manje prostora, korisnicima se savjetuje i brisanje sadržaja sa samog WhatsAppa. S obzirom na to da se u grupama često šalju razne šaljive fotografije i videozapisi koji korisnici pogledaju samo jednom, a zauzimaju puno prostora, njih se može odmah izbrisati i time osloboditi nešto prostora na ovoj platformi.

WhatsApp Brojeve telefona na WhatsAppu bi uskoro moglo zamijeniti nešto puno bolje

Korisnici WhatsAppa unutar opcija aplikacije mogu odabrati koliko često žele raditi sigurnosne kopije - svaki dan, tjedan, mjesec ili nikada, a postoji i mogućnost stvaranja sigurnosne kopije bez preuzimanja videa. Na Neowinu kažu kako su te promjene već stupile na snagu za korisnike beta-verzije WhatsAppa, a tijekom prve polovice godine primijenit će se na sve korisnike platforme, o čemu će oni na vrijeme biti obaviješteni.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti