Velike internetske tvrtke cenzuriraju Alexa Jonesa, zagovornika teorije urote

Velike internetske tvrtke povele su u ponedjeljak ofenzivu protiv američkog zagovornika teorije urote Alexa Jonesa, kojemu je odsad onemogućen pristup Facebooku, YouTubeu, Appleu i Spotifyju, nakon što je godinama prolazio nekažnjeno.

Ivana Domitrović | 07.08.2018. / 09:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Te mjere dolaze pošto su YouTube, Facebook i Twitter mjesecima bili optuživani da ne čine dovoljno u suzbijanju dezinformiranja i govora mržnje.

Osnivač internetske stranice InfoWars Alex Jones istaknuti je medijski djelatnik blizak krajnjoj desnici, a postao je poznat po izjavama i teorijama urote u vezi s pokoljem u školi Sandy Hook 2012. godine.

Jones je više puta nakon tog pokolja koji je Adam Lanza počinio u osnovnoj školi u Connecticutu i u kojemu je ubijeno 26 ljudi, među kojima 20 djece, izjavio da je zločin bio insceniran.

Drži da su roditelji djece ubijene u pucnjavi zapravo glumci plaćeni da odigraju jednu ulogu.

Više obitelji podiglo je tužbu protiv njega optuživši ga da takve teorije širi kako bi povećao svoje slušateljstvo i prihode.

44-godišnji Teksašanin iznosio je i mnoge druge teorije urote, pa tako i onu da je američka vlada naručila teroristički napad 11. rujna, ali i neke druge.

Prije nekoliko dana Facebook je povukao četiri videosnimke sa stranica povezanih s Jonesom u kojima su prekršena pravila društvene mreže o govoru mržnje i o uznemiravanju, navodi platforma u poruci objavljenoj u ponedjeljak.

Nakon toga je Alex Jones objavio na Facebooku dodatni sadržaj zbog kojeg mu je tvrtka uklonila četiri glavne stranice.

To je učinila pod optužbom da "veliča nasilje" i "koristi se ružnim izrazima opisujući transrodne osobe, muslimane i imigrante", čime je prekršio interno pravilo Facebooka.

Društvena mreža dodaje da ju je na taj korak potaknuo govor kojim se Jones koristio, a ne njegove teze o uroti.

Godine 2015. kandidat Donald Trump sudjelovao je u emisiji Alexa Jonesa i pružio mu potporu.

"Vaš je ugled nevjerojatan", rekao je tada u emisiji budući američki predsjednik. "Neću vas razočarati", obećao je. (Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti