Veliki pad prodaje pametnih telefona u drugom kvartalu

Dok su Samsung i Apple čak zabilježili povećanje isporuka pametnih telefona, tržište su u crveno povukle kineske kompanije koje su zabilježile dvoznamenkasti pad.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.07.2022. / 09:38

Xiaomi 12S Ultra (Foto: Xiaomi)

Utjecaj velike inflacije, rata u Ukrajini i energetska krize osjeća se na diljem svijeta i na različitim tržištima. Jedno od tih tržišta je i ono pametnih telefona na kojem je u drugom ovogodišnjem kvartalu, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, zabilježen pad od čak 9 posto. Dodatni razlog koji je utjecao na isporuke telefona tijekom ovog tromjesečnog razdoblja bila je i situacija s koronavirusom u Kini.

Slika nije dostupna Najveći mobilni proizvođač smanjuje proizvodnju telefona za čak 30 milijuna

Dok većina ostatka svijeta manje-više nastavlja sa životom kakav je bio prije pandemije (nadamo se kako će tako ostati i dalje, tijekom jeseni i zime), Kina je zadržala zero covid pristup koji uključuje strogi lockdown. Takva je situacija utjecala na proizvodnju u kineskim tvornicama, ali i na potražnju za telefonima u toj zemlji.

Što se tiče globalnog tržišta tiče, prema podacima analitičke kompanije Canalys, broj isporuka pao je na 287 milijuna. Tijekom tog razdoblja tržištem je dominirao Samsung, dok se na drugo mjesto probio Apple. Xiaomi je pao na treće mjesto te na GSM Areni kažu kako su upravo kineske kompanije glavni razlog zbog kojeg je potonulo cijelo tržište.

Naime, Samsung i Apple tijekom tog razdoblja zabilježili su porast isporuka u odnosu na isto razdoblje prošle godine od 6 i 8 posto, no najveće kineske kompanije zabilježile su dvoznamenkasti pad. Xiaomi čak od 25 posto (broj isporuka pao je s 52,8 na manje od 40 milijuna), OPPO 22, a Vivo 19 posto.

Slika nije dostupna Iz Sonyja tvrde kako ćemo uskoro kvalitetnije fotografije snimati telefonima u odnosu na DSLR aparate

Što se druge polovice godine tiče, prognoze također nisu najsjajnije te se očekuje nastavak slabije potražnje, usprkos činjenici što u tom razdoblju očekujemo predstavljanja novih top-modela telefona. S obzirom na to da će se potražnja smanjivati, više ne bi trebalo biti problema s opskrbnim lancama i nestašicama koje su obilježile prethodno razdoblje.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti