Veliki planovi: Hrvatska bi već sljedeće godine mogla imati esport reprezentaciju

Mogli bismo kroz nekoliko godina uz HNL imati i virtualnu ligu u kojoj bi se natjecali esport timovi.

Martina Čizmić | 27.06.2018. / 12:34

Damir Hoyla Blumenschein (Foto: Privatna arhiva) (Foto: Privatna arhiva)

Krajem prošle godine na hrvatskoj esport sceni događale su se pozitivne stvari. NK Rudeš pokrenuo je svoj esport tim, KK Cedevita planirala je krenuti u istom smjeru, finale VIP Adria Lige privuklo je tisuće gledatelja. No čini se kako su se stvari promijenile, pa živahna hrvatska esport scena više i nije tako živa.

Što se točno događa na esport sceni i što nas očekuje u budućnosti, upitali smo Damira Hoylu Blumenscheina iz esport tima Ancestral.

Kakvo je stanje esport scene u Hrvatskoj? Dva-tri tima probila su se na europsku scenu?

Ne bih rekao da su se probili na europsku scenu. Jedino Valiance, koji je trenutno najjači esport tim u regiji. Imaju Counter Strike ekipu koja je čak među prvih 30 ekipa u svijetu. Velik se novac tu ulaže. Antonio (Meić, op.a.) je tu napravio dosta dobru stvar jer je doveo investitora izvana. S druge su strane KlikTech i Hrvoje Jugec koji je napravio dobru stvar s igračima League of Legends, koji su bili dosta jaki na europskoj sceni, ali u Hrvatskoj investitori još nisu upoznali koliko je velik esport tako da se cijela ta postava League of Legends morala raspasti. Trenutno u Hrvatskoj imamo ta dva tima, Valiance i KlikTech, koji su sposobni napraviti nešto na europskoj sceni. No esport je u Hrvatskoj u posljednja 2-3 mjeseca u velikoj stagnaciji. Čekaju se završeci liga - VIP Adria Lige u 11. mjesecu i Esport Balkan liga koja je još uvijek u grupnoj fazi natjecanja. Neke su se stvari pomakle, neke su čak i otišle korak natrag. Držimo fige do kraja godine da vidimo kako će to sve završiti.

Što je sa esport timovima koji su trebali biti dio sportskih timova? NK Rudeš? Dinamo? KK Cedevita?

Nije stalo. Prije tjedan dana sam bio na sastanku u Cedeviti, koja je imala napetu sezonu, njima je teško izdvojiti velik budžet za nešto u što nisu sigurni. Nitko od tako velikih imena ne bi ušao u esport s nekim minimalnim budžetom jer to narušava brend koji su već izgradili. Oni ako budu ulazili, onda će ući s velikim novcem, a problem je izdvojiti 150, 200 tisuća do pola milijuna eura za neki takav projekt koji još nitko ne zna. Tako da svi čekaju da netko napravi prvi korak. Rudeš je napravio taj prvi korak i to je bio dobar korak. Oni su se sad preselili u Istru. Svi čekaju tko će sad sljedeći ući u igru. Čak je neki plan da, ako u nekoliko godina zaživi, svaki nogometni klub ima svoju esport ekipu koja bi se natjecala i u virtualnoj ligi.

Damir je i dio esport akademije koju je pokrenula Machina Academy. U sklopu akademije nude nekoliko esport tečajeva na kojima zainteresirane uče osnovama natjecateljskog igranja videoigara, ali i uvode ih u svijet esporta.

Pokrenuli smo dva tečaja - World of Tanks i League of Legends. World of Tanks kreće 31. srpnja, a League of Legends 30. srpnja. Cijena je 3000 kuna po tečaju i obuhvaća 40 sati predavanja i 30 sati vježbe koje polaznici mogu odrađivati kod kuće ili kod nas u prostorima esport akademije, pojašnjava Damir.

Koliko je zainteresiranih?

Ima ih, ali još uvijek je cijena problematična. Problem je što su to većinom tinejdžeri i klinci, pa roditelji moraju financirati tečaj. Opet roditelji su dosta veliki protivnici tog gaminga i radije bi 3000 kuna dali za ljetovanje ili neku drugu aktivnost, a ne tečaj esporta. Svakako imamo dosta upita, ali mislim da moramo još doći do šire publike.

Kome je namijenjena esport akademija?

Može se prijaviti bilo tko tko želi naučiti nešto više o nekoj igri. Kod League of Legends prosjek je godina njihovih igrača 18-19, možda i koja godina manje, dok je kod World of Tanks 27-29 godina. Imam prijatelje koji imaju 40-45 godina, ženu, djecu i koji igraju World of Tenks u svoje slobodno vrijeme. Tako da možda bi se njima to čak i svidjelo. Nemamo neku određenu dobnu skupinu, ali mogli bismo reći od 10 do 50 godina.

Na kraju nismo mogli izbjeći temu esporta na Olimpijskim igrama.

Sve se češće spominje da bi esport svoje mjesto mogao pronaći i na Olimpijskim igrama. Hoće li i Hrvatska imati reprezentaciju koja bi mogla sudjelovati?

Neslužbene informacije koje ja imam govore kako bi se do kraja godine ili početkom sljedeće godine mogla oformiti hrvatska esport reprezentacija koja bi onda nastupila na svjetskom prvenstvu u Kini.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti