Pronađen gen u mozgu muškarca odgovoran za njegov seksualni nagon

Znanstvenici su otkrili enzim u mozgu muškaraca koji je odgovoran za njihov seksualni nagon. Vjeruju da otkriće može pomoći u terapiji i revitalizaciji seksualnog nagona.

Branimir Vorša | 15.09.2020. / 16:23

Seks u autu (Foto: Getty images)

Studija sveučilišta Nortwestern otkrila je kakvu ulogu enzim aromataza ima kod muškaraca. Taj enzim pretvara hormon testosteron u estrogen. Navedena dva hormona poznata su kao muški i ženski hormoni, ali proizvodnja estrogena je ključna za seksualnu funkcionalnost muškarca.

Estrogen je muškarcu potreban za podizanje libida i ključan je za erektilnu funkciju. Bez estrogena koji se proizvede iz testosterona, muškarac pati od pomanjkanja seksualnog nagona.

Znanstvenici su otkrili da aromatazu proizvodi jedan gen, Cyp19a1, što otvara mogućnosti da se ciljano traži upravo taj enzim. Uspješnim izoliranjem gena odgovornog za kreiranje aromataze, znanstvenici se nadaju razvoju lijekova koji bi, primjerice smanjili ovisnost o seksu ili niski libido kod muškarca.

Uloga aromataze u mozgu već je bila tema višestrukih znanstvenih istraživanja, a znanstvenici su se dosad mučili s otkrivanjem uloge tog enzima u mozgu muškarca. Otkriće napravljeno u ovoj studiji, zapravo je velika stvar.

Ovo je prvi ključni pronalazak koji objašnjava kako testosteron stimulira seksualni nagon. Po prvi put smo jasno pokazali da je konverzija testosterona u estrogen u mozgu kritična za održavanje pune seksualne aktivnosti ili želje kod muškaraca. Aromatoza to pokreće, pojašnjava dr. Serdar Bulun sa spomenutog sveučilišta.

Ono što su znanstvenici u eksperimentu napravili jest da su izvadili gen koji proizvodi aromatozu iz mozga mužjaka miševa te ih onda takve stavili u kavez sa ženkama miševa. Seksualna aktivnost je drastično pala nakon tog tretmana, iako su mužjaci miševa imali povećanu razinu testosterona.

To je i jasan pokazatelj da konverzija testosterona u estrogen ima jasan učinak na seksualni nagon.

Mužjaci miševa su praktički izgubili sav interes za saksom, kaže dr. Hong Zhao, koautor studije.

Implikacije studije pokazuju da bi se se stečeno znanje moglo primijeniti ne samo kod muškaraca sa deficijencijom aromataze, već i za kontrolu seksualnog nagona.

Postojeći lijekovi ima ozbiljne nuspojave, a ovako selektivan lijek bi otklonio taj problem.

Studija je objalvjena u znanstvenom časopisu Endocrinology.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti