Veliko otkriće znanstvenika: Ekstrakt kanabisa ubija stanice smrtonosnog raka kože

Ekstrakt kanabisa razvijen u Australiji pokazuje potencijal u induciranju smrti stanica melanoma, utirući put revolucionarnom liječenju raka kože.

Branimir Vorša | 14.02.2024. / 11:28

Njemačka želi legalizaciju kanabisa
Kanabis (Foto: DNEVNIK.hr)

U revolucionarnom novom istraživanju, ekstrakt kanabisa pod nazivom PHEC-66, koji je izradio MGC Pharmaceuticals u Australiji, pokazao je značajan potencijal u borbi protiv melanoma, najsmrtonosnijeg oblika raka kože. Preliminarni nalazi iz studije koju je financirala navedena tvrtka u listopadu 2023. godine, otkrili su da PHEC-66 sprječava proliferaciju izoliranih staničnih linija melanoma u laboratorijskim uvjetima.

Naknadna istraživanja, koja su vodili znanstvenici s australskih Sveučilišta RMIT i Sveučilišta Charles Darwin (CDU), potvrdila su te obećavajuće rezultate. Čini se da ekstrakt Cannabis sativa zaustavlja razmnožavanje stanica melanoma izazivanjem programirane stanične smrti, procesa poznatog kao apoptoza.

Potencijalno veliko otkriće, no...

Kanabis Znanstvenici otkrili novi spoj u kanabisu koji objašnjava jedinstveni miris te biljke

Oštećenje stanice melanoma sprječava njezinu podjelu u nove stanice i umjesto toga počinje programirana stanična smrt, pojašnjava Nazim Nassar, biomedicinski znanstvenik iz CDU-a. Studija koja objašnjava navedene rezultate objavljena je u časopisu Cells.

Iako je riječ o potencijalno velikom otkriću, ključno je napomenuti da su daljnja istraživanja na živim životinjskim modelima i kasnija ispitivanja na ljudima imperativ za potvrdu tih rezultata. Istraživanje kanabisa u medicinskom polju nailazilo je na prepreke zbog povijesne stigme, ali nedavne legalizacije, poput one u Australiji 2016. godine za medicinsku upotrebu, omogućile su znanstvenicima da istraže terapijski potencijal te kontroverzne biljke.

Antikancerogena svojstva kanabisa

Istraživanja u Australiji otkrila su antikancerogena svojstva kanabisa u posljednjih nekoliko godina, sa studijama koje su pokazale njegovu učinkovitost protiv različitih vrsta kancerogenih stanica, dok su štedjele zdrave. Trenutna studija o PHEC-66 sugerira da on pokreće programiranu staničnu smrt inducirajući fragmentaciju DNK, ometajući rast stanica i značajno povećavajući unutarstanične razine reaktivnih kisikovih vrsta (ROS).

ROS, visoko reaktivne molekule, mogu oštetiti različite dijelove stanice, potencijalno dovodeći do programirane stanične smrti. U laboratorijskim eksperimentima, PHEC-66 je pokazao povećanu vjerojatnost apoptoze u tri stanične linije melanoma ciljanjem kanabinoidnih receptora i promicanjem akumulacije ROS-a.

Žena priprema joint, ilustracija Legalizacija kanabisa dovela je do opasne pojave, pogotovo među djecom

Međutim, prijelaz s laboratorijskih nalaza na primjenu u stvarnom svijetu zahtijeva daljnje studije na životinjama kako bi se utvrdilo doziranje i metode primjene prije razmatranja kliničkih ispitivanja na ljudima. Sa stotinama kanabinoidnih spojeva u biljci kanabis, medicinski potencijal je ogroman, ali znanstvenici priznaju da je prerano da se definitivno potvrdi uloga biljke u budućim tretmanima raka.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti