Vežite pojas i ostavite mobitele: Vozače će tijekom vožnje nadgledati umjetna inteligencija

Tehnologija će se sve češće i sve više koristiti za povećanje sigurnosti na cestama.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.02.2024. / 08:00

Korištenje mobitela u vožnji (Foto: Getty Images)

Velika Britanija testira različite načine na koje mogu iskoristiti tehnologiju, odnosno robotiku i umjetnu inteligenciju za povećanje sigurnosti na prometnicama. Nedavno su tako počeli s testiranjem robota Spot Boston Dynamicsa za analizu cestovne infrastrukture te se robot pokazao prilično koristan jer može ispitivati i analizirati mjesta koja su teško dostupna ljudima, čime se povećava sigurnost radnika jer više ne moraju ići na opasnija mjesta.

  Spot Brže, sigurnije i jeftinije rješenje: Robotski pas radi na održavanju britanske cestovne infrastrukture

Vladina agencija za promet želi iskoristiti tehnologiju i kako bi smanjili opasno ponašanje samih vozača, odnosno njihovu nepažnju prilikom upravljanja vozilima. Pri tome se ponajviše misli na korištenje pametnih telefona u vožnji te korištenje sigurnosnog pojasa. Umjesto policije, nesavjesni vozači sada će morati paziti na - umjetnu inteligenciju.

U Sussexu je tako započelo testno razdoblje tijekom kojeg će se koristiti vozila s kamerama koja će snimati osobe koja se automobilima kreću tim cestama. Snimke kamera neće analizirati policija jer je riječ o poslu za koji su potrebni značajni resursi jer je potrebno gledati i analizirati sate i sate snimki, već će to brzo i učinkovito odrađivati tehnologija, odnosno umjetna inteligencija.

U slučajevima kada AI prepozna da osobe u automobilu nisu vezane, odnosno da drže mobitel u ruci i tipkaju ili razgovaraju, na to će upozoriti policiju koja će, nakon što se uvjere da je zaista riječ o prekršaju, ispisati kazne. Testiranje nove tehnologije započelo je u Sussexu 19. veljače, trajat će više od godinu dana i bit će zanimljivo vidjeti rezultate testiranja, odnosno koliko je kazni ispisano i je li tehnologija utjecala na poboljšanje sigurnosti na cestama.

Nisu svi ljubitelji korištenja ovakvog tipa tehnologije na cestama. Jedan od kritičara jest i novinar koji dugo godina prati automobilsku industriju Graham Benge, koji je za BBC rekao da mu se ideja o zamjeni policajaca kamerama uopće ne sviđa. On smatra kako će ljudi voziti pažljivije i sigurnije ako na cestama vide više policijskih automobila, a spomenuo je i pitanje privatnosti jer će kamere snimati i osobe u vozilima.

Pri velikim brzinama bit će teško odrediti drže li vozači u ruci mobitel ili npr. čokoladu pa Benge vjeruje kako bi mnogi slučajevi na kraju mogli završiti na sudu jer će vozači uložiti žalbu na takve odluke bazirane na snimkama.

Prometna gužva Je li odzvonilo gužvama na semaforima i raskrižjima? Googleov projekt pokazao se kao pun pogodak  

Sa sve većim razvojem tehnologije i umjetne inteligencije jasno je kako u budućnosti možemo očekivati njihovo sve češće i intenzivnije korištenje i na prometnicama, što zbog sigurnosti, a što zbog kažnjavanja neodgovornih vozača koji će sve češće biti pod prismotrom tehnologije od koje će se teško moći sakriti.

Izvor: BBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti