VIDEO Monstruozno velika ruska klizeća bomba FAB-3000 prvi put prikazana tijekom lansiranja iz Su-34

Rusija je objavila snimke svoje kolosalne navođene bombe FAB-3000, koja predstavlja ogroman izazov za ukrajinsku protuzračnu obranu zbog svoje ogromne razorne moći i napredne tehnologije navođenja.

Branimir Vorša | 16.07.2024. / 11:32

Su-34 otpušta FAB-3000 bombu
Su-34 otpušta FAB-3000 bombu (Foto: X/@jurgen_nauditt)

Rusija je objavila snimke svoje masivne navođene bombe FAB-3000 te prvi put prikazala uporabu tog razornog oružja izravno iz zrakoplova. Ta bomba, dio obitelji streljiva UMPK, poznata je po svojoj težini od tri tone i dodatku krila koja se izvlače i paketa za navođenje bombi prema cilju.

Rusko Ministarstvo obrane objavilo je video, koji su prenijeli brojni korisnici društvenih mreža, tvrdeći da prikazuje napad na privremenu točku raspoređivanja ukrajinskih snaga na području ukrajinskih regija Harkiv i Sumi. Videozapis počinje pilotom udarnog zrakoplova Su-34 Fullback koji pregledava bombu ispod trupa mlažnjaka, zatim prelazi na pogled iz zraka na zrakoplov s bombom te njezino otpuštanje.

Pitanje autentičnosti snimke

Ruski bombarderi Su-34 na pisti, arhiva Ruski bombarderi Su-34 sjede izloženi na pisti, no Ukrajina ih zbog nevjerojatnog razloga ne smije taknuti razornim ATACMS

Nakon otpuštanja sa zrakoplova krila bombe se otvaraju i ona se rotira kako bi letjela s krilima i repnim perajama prema gore, što je standardna značajka streljiva UMPK postavljenog naopako na zrakoplov. Ta bomba ima i dva crvena svjetla na stražnjoj strani, koja svijetle u jednom trenutku. Funkcija tih svjetala ostaje nejasna, ali bi mogla pomoći posadi u praćenju putanje bombe. Na kraju videa prikazan je udar bombe snimljen dronom.

Međutim, postavljaju se pitanja o autentičnosti snimke, posebice prikazuje li FAB-3000 ili manji FAB-1500, opremljen istim kompletom za navođenje, piše portal The War Zone. FAB-3000 ima neprekidne ravne linije repa, dok FAB-1500 ima jasno povišene dijelove repa na kraju, što sugerira da bi video mogao biti montaža oba oružja.

Obje varijante FAB-1500 i FAB-3000 UMPK imaju sklop s iskačućim krilima i repom u obliku slova V koji se proteže tijelom bombe. Također imaju zaobljenu aerodinamičnu oplatu postavljenu preko nosa bombe. Zanimljivo je da Su-34 na videu također nosi i manje klizne bombe, vjerojatno UMPB D-30SN, koje su rafiniranije i bolje dizajnirane od UMPK-a te slične američkim bombama malog promjera.

Ako je video ipak točan, on označava prvo uočeno punjenje i lansiranje 3000 kilograma teške UMPK bombe. Prethodne snimke pokazale su samo razoran udar te bombe. FAB-3000 proizvodi JSC Tactical Missiles Corporation, a proizvodnja UMPK bombi se navodno utrostručila od prošle godine.

Monstruozno velika bomba

FAB-3000 ističe se svojom golemom veličinom, dvostruko je veći od prethodnog najtežeg oružja u svojoj klasi i šest puta teži od najčešće korištenih ruskih bombi u toj kategoriji. Međutim, veličina i težina te bombe mogu ograničiti njezin domet, koji je ključan za držanje ruskih zrakoplova podalje od neprijateljske obrane.

Unatoč navođenju omogućenom satelitskom navigacijom, točnost i pouzdanost UMPK-a dovedeni su u pitanje, čak i među ruskim vojnim blogerima. Stoga FAB-3000 opremljen UMPK paketom, iako je razoran, možda neće odgovarati namjenski dizajniranom teškom oružju za odvraćanje, poput nadzvučnih krstarećih projektila Kh-22 i Kh-32.

Ukrajinski MiG-29 baca navođene bombe Hammer na ruske položaje VIDEO Ključna taktika: Pogledajte kako ukrajinski MiG-29 akrobatski baca navođene bombe na ruske ciljeve

Serije UMPK i UMPB D-30SN znatno su utjecale na tijek rata u Ukrajini jer su dopustile ruskim zrakoplovima lansiranje s velikih visina i velikih udaljenosti, što to oružje čini teškim za presretanje i opterećuje ukrajinsku protuzračnu obranu. Široka uporaba tih bombi nametnula je promjene u taktici ukrajinske protuzračne obrane.

To je oružje učinkovito protiv vojnih i industrijskih ciljeva i ima terorizirajući učinak na urbana područja te uzrokuje veliku štetu. Uvođenje FAB-3000 opremljenog UMPK-om predstavlja novi izazov za ukrajinsku protuzračnu obranu, koja je ionako već pod velikim pritiskom.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti