VIDEO Pogledajte jezivu snimku nesreće američkog zrakoplova F-35B u Teksasu

Najnoviji i najmoderniji američki vojni zrakoplov F-35 doživio je i drugu nesreću u posljednja dva tjedna. Pilot zrakoplova je, prema prvim informacijama, dobro.

Branimir Vorša | 16.12.2022. / 09:25

F-35b
F-35b (Foto: Afp)

U četvrtak je bila obljetnica prvog leta američkog borbenog zrakoplova pete generacije F-35A, koji se dogodio 15. prosinca 2006. godine, a istovremeno je jedna varijanta tog zrakoplova, F-35B, doživjela nesreću pri vertikalnom slijetanju u zračnu postaju američke ratne mornarice Fort Worth u Teksasu.

F-35B Joint Strike Fighter, proizvođača Lockheed Martina, pri prilično tvrdom slijetanju, završio je s nosom prema dolje te se zavrtio tako nagnut oko sebe i završio uz uzletno-sletnu stazu u spomenutoj vojnoj zračnoj bazi.

Slika nije dostupna Slučajni prolaznici snimili pad F-35B u kalifornijskoj pustinji: "O, moj Bože!"

Pilot se katapultirao iz zrakoplova koji se izmaknuo kontroli, nakon što mu je propao nos na uzletno-sletnu stazu. Tajnik za tisak Pentagona, brigadni general Pat Ryder, potvrdio je pad zrakoplova i da se pilot sigurno katapultirao.

Detalji nesreće zasad su nepoznati, no u međuvremenu se pojavio video koji prikazuje sve netom opisano.

Svjesni smo pada F-35B na zajedničku pistu u bazi Joint Reserve Naval Air Station u Fort Worthu i razumijemo da se pilot uspješno katapultirao. Sigurnost je naš prioritet i slijedit ćemo odgovarajući protokol istrage, navodi se u izjavi koju je Lockheed Martin dao za portal The War Zone.

Policijski službenici obližnjeg mjesta White Settlement, zajedno s američkom mornaricom i osobljem Lockheed Martina, osiguravali su mjesto događaja, rekao je za NBC DFW Christoper Cook, šef policije White Settlementa.

Prema Cooku, mlažnjak u vlasništvu Lockheeda pretrpio je neku vrstu kvara koji je prisilio pilota da se katapultira. Cook je rekao da se pilot sigurno katapultirao, ali nije imao drugih informacija o stanju pilota, izvijestio je NBC DFW.

Nesreća se dogodila nakon incidenta od prije dva tjedna, kad je F-35B američkih marinaca, pretrpio kolaps nosne opreme nakon hitnog slijetanja u zračnu bazu Kadena na japanskom otoku Okinawa.

Izvor: The War Zone

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti