VIDEO Želite provjeriti koliko ste fokusirani? Probajte pronaći slovo "T" u manje od 10 sekundi

Provjera fokusa dosad je uglavnom bila niz složenijih testova, no američki znanstvenici sada su osmislili test koji otkriva razinu nečije usredotočenosti u svega nekoliko sekundi.

Branimir Vorša | 23.09.2024. / 13:46

Test fokusa
Test fokusa (Foto: Jons Hopkins University/Youtube)

Nedavna studija znanstvenika s američkog Sveučilišta Johns Hopkins predstavila je brzi test za mjerenje fokusa, koji traje manje od 10 sekundi. Za razliku od tradicionalnih metoda koje zahtijevaju mentalnu aritmetiku ili prisjećanje, ovaj novi zadatak se oslanja na vještine vizualnog pretraživanja.

Sudionici gledaju zaslon ispunjen raznim simbolima u tri boje i od njih se traži da pronađu određeno slovo, poput slova "T". U nekim slučajevima sudionicima se kaže da ignoriraju određenu boju, poput recimo crvene, odnosno da slovo "T" neće biti crveno.

Digitalni multitasking, ilustracija Muči vas digitalni multitasking? Predlažemo 7 načina kako da povratite koncentraciju

Studija je otkrila da su oni koji su mogli aktivno filtrirati nevažne informacije brže pronašli slovo, osobito nakon nekoliko krugova vježbanja. Kako je više distrakcija bilo ignorirano, sudionici su poboljšali svoju sposobnost lociranja slova T.

Tamna strana pažnje

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Psychological Science te produbljuju naše razumijevanje načina na koji mozak obrađuje informacije i uloge selektivne pažnje. Profesor Howard Egeth sa spomenutog američkog sveučilišta taj je fenomen nazvao tamnom stranom pažnje.

To je u suprotnosti s ranijim istraživanjima koja su tvrdila da distrakcije uvijek usporavaju proces traženja. Glavni autor istraživanja Corbin A. Cunningham naglasio je njegove implikacije u stvarnom svijetu.

Slika nije dostupna Znanstvenici otkrili zašto smo nakon dugog perioda koncentriranja toliko umorni

Pojedinci koji izričito ignoriraju ometajuće informacije poboljšavaju svoju izvedbu vizualnog pretraživanja, kritičnu vještinu za profesionalne pretraživače, poput radiologa i pregledača prtljage u zračnim lukama. Ovaj rad ima potencijal pomoći zanimanjima koja se oslanjaju na vizualno pretraživanje informirajući buduće programe obuke, istaknuo je Cunningham.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti