Vivo najavio dolazak pametnog telefona na kojem su radili gotovo tri godine

Gotovo tri godine Vivo i ZEISS radili su na novom pametnom telefonu koji bi, kako tvrde, trebao nadmašiti neke od najzahtjevnijih izazova fotografije i videografije.

Martina Čizmić | 12.04.2023. / 16:51

Vivo X90 Pro (Foto: Vivo)

Vivo je najavio dolazak svog novog modela pametnog telefona, X90 Pro, na hrvatsko tržište. Kako ističu iz ove tvrtke, radi se o pametnom telefonu treće generacije, proizašlom iz globalnog partnerstva tvrtki Vivo i ZEISS.

Upravo zahvaljujući tom partnerstvu, X90 Pro dolazi s izvanrednom kamerom i dvostrukom konfiguracijom čipseta. 

Izuzetno nas raduje predstaviti naš najnoviji flagship model u Europi . Novi vivo X90 Pro objedinjuje izvanredne tehnologije fotografiranja i snimanja, vodeće u industriji, a razvijene u suradnji sa ZEISS optikom, s najnovijim računalnim tehnologijama razvijenim unutar tvrtke i u suradnji s MediaTekom, a sve to kako bi zadovoljili i nadmašili neke od najzahtjevnijih izazova fotografije i videografije, uključujući scene snimanja pri slabom osvjetljenju, rekao je Dušan Kuzmanović, voditelj prodaje u regionalnom predstavništvu tvrtke Vivo. Veselimo se dojmovima kupaca i partnera, a uvjereni smo da će novi član serije X ponovno biti među najboljim uređajima za fotografiranje i obradu slika u industriji.

Granice u mobilnoj fotografiji dramatično se pomiču: kvaliteta slike postala je izuzetno važna kod odabira pametnog telefona, a najnoviji modeli kao što je vivo X90 Pro omogućuju snimanje fotografija na vrlo profesionalnoj razini. Hardver i softver rade ruku pod ruku, a podržani su umjetnom inteligencijom. Korisnici tako postižu profesionalne rezultate bez potrebe za dubljim poznavanjem tehnika fotografiranja, dodao je Oliver Schindelbeck, viši tehnološki menadžer za pametne telefone u tvrtki ZEISS.

Iz Viva otkrivaju kako su na razvoju ovog uređaja radili gotovo tri godine, a rezultat su novorazijena postavka trostruke glavne kamere, koja značajno povećava osjetljivost na svjetlo, prirodnu obradu boja i stabilizaciju slike za unaprijeđeno iskustvo kamere.

Glavna kamera opremljena je prilagođenim jedan-inčnim senzorom IMX989 u kombinaciji s rezolucijom od 50 megapiksela i otvorom blende od f/1,75. U konfiguraciji 4-u-1 omogućuje više unosa svjetla po pikselu, a rezultira izoštrenijim fotografijama. Uz nju je portretna kamera od 50 megapiksela, s fiksnim fokusom od 50 milimetara. Iza objektiva nalazi se senzor IMX758 koji, uz otvor blende od f/1,6, omogućuje snimanje vrhunskih portreta, čak i u uvjetima slabog osvjetljenja. "Trojac" zaključuje širokokutna kamera sa senzorom Sony IMX663 od 12 megapiksela i otvorom blende f/2,0.

X90 Pro koristi tehnologiju optičke stabilizacije slike (OIS), zahvaljujući kojoj postiže stabilizaciju slike CIPA razine 4. Prilagođeni čip, nazvan vivo V2, sadrži interno razvijene AI algoritme koji dodatno pomažu u obradi fotografije na samom uređaju. 

X90 Pro može snimati 4K videozapise u uvjetima slabog osvjetljenja, Handheld Astro način rada omogućava ručno snimanje zvjezdanog neba, dok AI Night View omogućuje dobivanja preciznijih tonova boja u noćnoj fotografiji. Značajka ZEISS Natural Color 2.0, koju su dodatno kalibrirali vivo i ZEISS, autentičnije prikazuje boje, kako bi one bile što bliže onima koje vidi oko korisnika. Zero-Shutter-Lag Motion Snapshot s odgodom od nula sekundi omogućuje snimanje fotografija kad je objekt ili subjekt u pokretu. U sportskom i noćnom sportskom načinu rada, kombinacija brzog zatvarača i algoritma detekcije pokreta može zamrznuti kadrove u trenu.

Snažna obrada fotografija podržana je konfiguracijom dvostrukog čipseta: glavni je mobilna platforma MediaTek Dimensity 9200, koja radi u sprezi s vivo V2 čipom, i omogućuje uređaju postizanje AnTuTu Benchmark rezultata u rasponu od 1,26 milijuna. Ostatak specifikacija zaokružen je s 12 GB LPDDR5X memorijom i 256 GB UFS 4.0 pohranom, pojačane s vivo proširenim RAM-om koji daje dodatnih 8 GB virtualne memorije po potrebi, te UFS Deep Defragmentation, koji pak nudi nesmetani multitasking i obradu podataka. Treba istaknuti i ekran dijagonale 6,78 inča koji radi na frekvenciji od 2160Hz, što smanuje titranje zaslona, te prikazuje 1,07 milijardi boja, a zaštićen je Corning Gorilla Glassom i ultra-tvrdim premazom na površini u kombinaciji sa SCHOTT Xensation Up zaštitnim staklom. Ovo kemijski ojačano litij-aluminosilikatno staklo pomaže u sprječavanju napuknuća zaslona i omogućuje uređaju da zadrži ugodnu zakrivljenost te osigurava visoku otpornost. Prema rezultatima testiranja, Xensation Up može preživjeti padove s dvostruko veće visine od uobičajenog aluminosilikatnog (AS) stakla.

Podržava Dual-Cell FlashCharge snage 120W u kombinaciji s velikom baterijom od 4870 mAh, a omogućena su dva načina punjenja - brz i uravnoteženi. U brzom načinu punjenja, u vivu tvrde, može se napuniti do 50 posto za 8 minuta i 10 sekundi. Uravnoteženi način idealan je za svakodnevno punjenje i omogućuje punjenje o samo 29 minuta da se baterija napuni do 100 posto.

Iz Viva posebno ističu hlađenje sustava pomoću kondenzacijske komore, koja ima 24-slojnu rashladnu strukturu i pokriva površinu od 4.002 četvornih milimetara. Osim toga, inovativni dizajn okvira smanjuje prijenos topline s procesorskih jedinica na okvir telefona, zadržavajući područja na kojima ruke dodiruju telefon do dva stupnja hladnijima kod velikih opterećenja prilikom, primjerice, intenzivnog igranja igara.

Iako iz Viva nisu htjeli otkriti točan datum dolaska ovog telefona u Hrvatsku, nagovijestili su kako se radi o kraju travnja 2023. godine.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti