Vlada učenicima slabijeg imovinskog stanja poslala laptope na kojima su instalirani - virusi

Kako se nastava preselila online, britanska vlada htjela je pomoći školarcima slabijeg imovinskog stanja koji nemaju prave uvjete te su im poslali prijenosnike. No s jednim neželjenim dodatkom.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.01.2021. / 08:27

Virus, ilustracija (Foto: Getty Images)

Od početka pandemije brojni su školarci diljem svijeta na kraće ili duže vrijeme napustili učionice te obrazovanje nastavili iz svojih kuća, prateći nastavu putem interneta. No kako nemaju svi iste uvjete, dio djece, pogotovo onih slabijeg imovinskog stanja, nije imao odgovarajuće uređaje za online školovanje. Djeci u Velikoj Britaniji koja nemaju računala potrebna za edukaciju u pomoć je uskočila vlada koja je do sada školama poslala više od 800 tisuća prijenosnih računala (od planiranih više od milijun).

Slika nije dostupna Škole su nastavile s radom unatoč pandemiji, no nisu imale šanse protiv hakera: "Katastrofalan napad" prekinuo nastavu u nekim školama u SAD-u

No učitelji u dijelu škola koji su primili prijenosnike kako bi ih dalje distribuirali onima kojima je najpotrebnije, na dijelu računala otkrili su sumnjive datoteke. Takvi su problemi prijavljeni u više škola, a kako su otkriveno na online forumima koje koriste učitelji, riječ je o malwareu Gamarue.1 koji je Microsoft otkrio prije skoro deset godina i koji komunicira s ruskim serverima.

Iz Odjela za obrazovanje britanske vlade za BBC su komentirali kako su svjesni problema koji je pronađen na malom broju uređaja te trenutačno istražuju taj slučaj koji žele riješiti po hitnom postupku. Naglasili su da su u kontaktu sa školama u kojima su prijavljeni problemi te kažu kako vjeruju da je riječ o izoliranim incidentima koji nisu rašireni.

Slika nije dostupna Pandemija i online nastava ukazali na digitalnu podjelu među djecom

Nije poznato gdje je vlada nabavila laptope, odnosno kroz čije su sve ruke prošli prijenosnici prije nego su stigli u škole tako da bi nakon istrage trebali saznati tko snosi odgovornost za postavljanje malwarea na prijenosnike namijenjene školarcima.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti