Voditeljica radne skupine za cjepiva: Ne znamo kad ćemo imati cjepivo, prva generacija vjerojatno će biti manjkava

Globalni kapaciteti za proizvodnju cjepiva uglavnom nisu primjereni za proizvodnju milijarda doza potrebnih svijetu, upozorila je voditeljica britanske radne skupine za cjepiva.

Hina | 28.10.2020. / 08:12

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prva generacija cjepiva protiv COVID-19 "vjerojatno će biti manjkava" i "vjerojatno neće biti učinkovita za sve ljude", rekla je voditeljica britanske radne skupine za cjepiva Kate Bingham, prenosi britanski dnevni list.

Međutim, ne znamo hoćemo li ikada imati cjepivo. Važno je izbjeći samozadovoljstvo i pretjerani optimizam, napisala je Bingham u članku objavljenom u medicinskom časopisu The Lancet.

Prva generacija cjepiva vjerojatno će biti manjkava i trebali bismo biti spremni na to da ona neće spriječiti zarazu, već će prije djelovati tako da smanje simptome, pa čak i u tome možda neće biti učinkovita za sve ljudi ili ne dugotrajno, objasnila je.

Radna skupna za cjepivo priznaje da "bi mnoga, a možda i sva cjepiva, mogla biti neuspješna", napisala je.

Fokus je na tome da cjepiva izazovu imunosni odgovor u populaciji starijoj od 65 godina, dodala je Bingham.

Globalni kapaciteti za proizvodnju cjepiva uglavnom nisu primjereni za proizvodnju milijarda doza potrebnih svijetu, rekla je.

Kapaciteti za proizvodnju u Ujedinjenom Kraljevstvu "jednako su nedostatni", dodala je.

U utorak je objavljena studija znanstvenika s Imperial Collegea u Londonu koja je pokazala da je razina antitijela u pacijenata koji su preboljeli COVID-19 u britanskoj populaciji brzo padala tijekom ljeta. To britansko istraživanje upućuje na to da imunitet nakon infekcije možda i ne traje dugo te da se tako smanjuje i mogućnost imuniteta zajednice.

Dnevnik The Telegraph piše da se britanska vlada priprema za mogućnost da drugi val koronavirusa bude mnogo smrtonosniji od prvog.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti