Volvo priprema cjenovno povoljniji električni SUV namijenjen mlađoj populaciji

Tek treba vidjeti što to za Volvo znači cjenovno povoljniji jer iz ove kompanije još nisu objavili cijenu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.01.2023. / 09:27

Volvo (Foto: Afp)

Volvo do kraja ovog desetljeća namjerava u potpunosti prijeći na struju tako da bi svi novi automobili predstavljeni nakon 2030. trebali imati električne motore. Kompanija je već do sada predstavila nekoliko modela s isključivo električnim motorima, a sada pripremaju i još jedno vozilo s kojim se žele približiti novim kupcima.

Zeekr 009 Stižu novi SUV i monovolumen: Otkriveni prvi detalji o novim električnim automobilima Volva

Prema izvršnom direktoru tvrtke Jimu Rowanu, demografija vlasnika Volva je malo starija u odnosu na njihove želje i trenutačno rade na automobilu koji bi to trebao promijeniti. Tako će sredinom lipnja predstaviti novi model SUV-a, EX30 koji bi osim kompaktnih dimenzija, trebao biti i cjenovno povoljniji.

Uz nižu cijenu i atraktivan dizajn te električni motor, Rowan se nada kako bi to mogao biti automobil koji će biti prilično atraktivan za mlađu populaciju. Zanimljivo, spomenuo je kako je riječ o populaciji koja će taj automobil vjerojatno kupiti putem interneta te da će biti dostupan i kroz pretplatničke opcije.

Ono što možemo očekivati od modela EX30 jest da će imati “pristojan doseg”, bit će iznimno siguran te manji u odnosu na model XC40, trenutačno najmanji Volvov SUV. Predstavljanje ovog modela očekujemo 15. lipnja za europsko i australsko tržište, nakon čega će početi i njegova proizvodnja. Prve isporuke u Europi možemo očekivati krajem ove godine.

Slika nije dostupna U Volvu se slažu s većinom vozača: Neće uvoditi pretplatu na opcije poput grijanih sjedala u automobilima

U lipnju bi trebali saznati i sve detalje oko ovog automobila poput cijene (bit će zanimljivo vidjeti što za Volvo znači “cjenovno povoljan”), snage motora, baterije itd. Automobil će biti baziran na Geelyjevoj arhitekturi SEA koju već koristi automobil Zeekr 001 i koja omogućuje korištenje baterija različitih veličina i podržava udaljene nadogradnje softvera.

Izvor: Arena EV

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti